Tyskland afprøver nye tørkeresistente afgrøder - fra hirse til jordnødder

I det sydlige Tyskland afprøves i markforsøg mere eksotiske afgrøder, som kan opretholde udbytte på trods af tørke. Eksempelvis ses positive resultater med dyrkning af hirsearten, milokorn.

Klimaforandringer vil efter alt at dømme give hyppigere tørkeperioder i dele af Europa.

Derfor har markbruget behov for afgrøder, der kan tåle tørkeperioder uden at udbyttet bliver reduceret, og som kan integreres i markplanen uden større tiltag. 

På det grundlag har landbrugsforskningscenteret i Bayern, Landesanstalt für Landwirtschaft, udført markforsøg med en række alternative afgrøder, som blandt andet er følgende:

  • Milokorn (Sorghum bicolor)
  • Meterbønner eller vigna bønner (Vigna unguiculata)
  • Jordnødder (Arachis hypogaea)
  • Sesam (Sesamum indicum)
  • Almindelig kommen (Carum carvi)
  • Sort spidskommen (Nigella stativa)
  • Tør-ris 

Afgrøderne er afprøvet i nogle af de tørre områder i regionen Unterfranken, som er beliggende i delstaten Bayern. Det skriver det tyske medie Agrarheute.

Høje udbytter i hirse

Milokorn er en hirseart, som er egnet til foder til både grise og kyllinger, og dyrkning i Unterfranken har været succesfuld. I markforsøget i 2022 gav milokorn et udbytte på 7,1 ton per hektar. Til sammenligning gav majs 6,6 ton per hektar. Milokorn har dybe rødder og danner et vokslag på stængler og blade, som mindsker fordampningen af vand. 

Den enårige meterbønner, eller vignabønne, dyrkes i dag i bl.a. Afrika, Indien og Brasilien. Planterne laver lange pælerødder, som allerede få uger efter såning kan stikke to til tre meter ned i jorden. De er derfor særligt hårdføre overfor varme og tørke. De tåler ikke frost, og har langsom vækst i køligt vejr. 

Jprdnødder vokser optimalt ved 25-30 grader

Der er stadig mange parametre, som forskerne i Bayern ikke kender svar præcise på, når det kommer til jordnødder. Jordnødder har optimale vækstbetingelser ved 25 til 30 graders varme, og har brug for varm jord. Det er stadig uvist, om nogle sorter håndterer lavere temperaturer bedre end andre sorter. Jordnødder danner mange siderødder, og efter blomstring danner planten stængler, som vokser ned i jorden, og det er her jordnødderne dannes. Jordnødder kan have et udbyttetab i forbindelse med tørke. Risikoen for allergi er relativ stor for jordnødder sammelignet med andre fødevarer.

Sesam er olieholdige frø, som bruges i meget madlavning, og frøene er blandt andet rig på calcium og selen. De testede sorter i Unterfranken kommer fra Portugal, Bulgarien, Indien, Iran eller Yemen. Ligesom for jordnødder skal man være opmærksom på risiko for alvorlige allergier ved indtagelse af sesamfrø. 

Kommen og spidskommen

Almindelig kommen og sort spidskommen er begge i skærmplantefamilen og kan ligesom sesamfrø bruges til madlavning. De to planter er meget forskellige, og det gælder også i anvendelse.

Sort spidskommen bliver omkring 50 centimeter høj, mens almindelig kommen bliver 80 til 120 centimeter høj. 

Almindelig kommen er en toårigplante, som danner pælerod og sætter hvide blomster. Der er meget lidt dyrkning af ren almindelig kommen i Tyskland, men den kan bruges som efterafgrøde i blandinger med vårbyg, ærter eller majs. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.