Her kan der stadig gøres et ejendomskup - hvis du har pengetanken fuld

En række af landets største ejendomme til salg lige nu har ligget udbudt gennem længere tid.

Der er ingen grund til at pakke fakta ind her: Vil man erhverve en af de følgende ejendomme, skal der væsentlig flere penge til end en førstegangs-landmands opsparing fra sommerjobbet og konfirmationen.

De følgende ejendomme, godser og storproduktioner er nemlig blandt de markant største til salg lige nu i dansk landbrug. Fælles for dem alle er, at de på sin vis er bemærkelsesværdige, om det så er i størrelse på hovedbygningen, i antallet af hektarer, stipladser eller ved deres plads i Danmarkshistorien. 

Og så har en række af dem været til salg i et stykke tid - uden tvivl fordi de udmærker sig ved, at kun store pengepunge kan være med.

Den traditionelle planteavl

Gadegaaard ved Sunds er kendetegnet som traditionel planteavl med 621 hektar, hvoraf omkring tredjedel går til industrikartofler til kartoffelstivelse. Sælger er Anders Dyrberg, og han har haft ejendommen til salg nu i snart to år.

En del af ejendommen; et soanlæg med 500 søer og 47 hektar jord, er solgt fra og dermed er det samlede prisskilt på den nordjyske herlighed bragt ned fra 135 mio. kr. til nu 119,9 mio. kr.

Det historiske gods

Lynderupgaard Gods ved Viborg har efterhånden været til salg i fire år, men endnu er der ikke givet håndslag til en køber fra familien Glerup, der udover det historiske gods også ejer Samson Agro.

Godset, der er historisk og stammer tilbage fra 1500-tallet, råder også over 910 hektar. Prisskiltet lyder på 185 mio. kr. 

Familien Glerup er dog tålmodige og venter gerne på den rigtige køber, har det tidligere heddet.

klar til svineproduktion

Vi bliver i det nordjyske og smutter til Frederikshavn, hvor svinebedriften Vester Høngaard kan erhverves med blandt andet 312 hektar, over 8000 stipladser og maskinhus samt maskinpark.

Gården kom til salg hos Nybolig for 73 mio. kr. i juni, og ligger stadig offentligt tilgængeligt hos mægleren.

Ud over stuehuset med næsten 700 mbeboelse, er der over 8.100 mdriftsbygninger beliggende bag stuehuset.

Ejendommen sælges i fuld drift med 6.900 svin, og den samlede årlige kapacitet er på cirka 19.000 slagtesvin. Bedriftens stalde er nyrenoverede og miljøgodkendt efter de nye regler.

LAndsdækkende produktion af smågrise

Blandt ejendommene til salg er også den noget nær landsdækkende smågriseproduktion DanPiglet med op mod 280.000 årlige smågrise, fra 8.500 årssøer.

Ejendommene er fordelt på flere lokationer over hele landet, især Sjælland. Ejeren er Danish Agro og DLG, via det fælles rugeriselskab DanHatch. Mange vil nok primært nikke genkendende til selskabet under det tidligere navn DPL Invest. 

Udbudsprisen er ikke kendt, blandt andet fordi ejendommene ikke er udbudt offentligt, men i stedet ligger i mægler Bent Holms skuffe, så kun kapitalstærke og seriøse køberemner, kan kigge med på data.

Sjællandsk gods 

Prisskilt finder man heller ikke offentligt på det sjællandske gods Kongsdal Gods, der blev udbudt sidst på efteråret efter mere end 185 år i familiens eje.

Godset, der ligger sydvest for Holbæk omfatter 800 hektar planteavl, hvoraf 260 hektar er skov. Dertil kommer jagt og udlejning.

Endnu et vestsjællandsk gods

Hvor der ikke var prisskilt på Kongsdal Gods, så skal man finde 150 mio. kr. frem, hvis man skal erhverve "nabogodset" Aggersvold Gods kort derfra, nemlig ved sjællandske Jyderup.

Godset har været til salg siden 2017, men endnu har ingen skrevet under på en købsaftale, og det ligger endnu til salg offentligt. Godset blev sat til salg af den nu afdøde ejer Johan Schrøder, der skabte virksomhedssuccessen Radiometer.

Inden da havde han gennemrenoveret den smukke hovedbygning. Derudover rummer ejendommen 366 hektar primært skov, et savværk, samt en større mængde stalde til opstaldning af heste.

Statens forsøgsejendom til salg

Den sidste ejendom kommer ikke lige så højt op prismæssigt - dertil er arealet med "kun" 94 hektar for småt.

Alligevel er den taget med, idet den på andre måder skiller sig ud. Først og fremmest er det staten, der sælger via ejendomsselskabet Freja. Derudover er der tale om et tidligere forsøgsgartneri - og derfor er der hele 41 bygninger på ejendommen.

I alt er der 11.531 kvadratmeter bebyggelse og der er altså mere end vel rigeligt til redskabsskur og anden opbevaring af maskiner. Enkelte af bygningerne er dog lejet ud, enten på uopsigelig lejeaftale eller med tidsbegrænsning et par år frem.

De 94 hektar er i stort omfang udlagt til forsøgsmarker med læbælter og køreveje, skriver Freja. Den offentlige ejendomsværdi på arelaet var i 2018 på 48 mio. kr.  Der er ikke sat officielt prisskilt på, idet ejendommen er under udvikling. 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle