Hestebønner er striglet fem gange
Hos Niels Erik Maegaard har tørre forhold givet perfekte forhold til at strigle. Så snart majsen er sået, må der dog gerne falde 25 mm nedbør.

"Vi fik 20 mm regn for en uge siden (ca. 3. maj, red.) og har vel fået yderligere 5 mm i den forgangne uge. Det har givet perfekte forhold til at strigle hestebønnerne, og det har været tilstrækkeligt til, at græsmarkerne og vintersæden står rigtig godt«, siger Niels Erik Maegaard.

Han tilføjer, at hestebønnerne er striglet fem gange, og at han regner med at strigle dem mindst én gang mere, inden de bliver 10 cm høje. Så tåler de nemlig ikke længere den lidt hårdhændede behandling af striglen.

»Hestebønnerne er stort set fri for ukrudt, og der er kun få gnav af bladrandbiller i hestebønnerne.

Bladrandbillerne har til gengæld været lidt hårde ved ærterne i byg-ærtehelsæden. Men det er bedre, at de gnaver i ærterne end, at de gnaver i de spæde blade på kløverudlægget i byg-ærtehelsæden«, siger Niels Erik Mae-gaard.

Slæt om en uges tid

I sit første år som økolog tog Niels Erik Maegaard seks slæt i kløvergræsmarkerne. Det blev dog for dyrt i maskinomkostninger. Derfor er der i år planlagt fem slæt.

»Vi regner med at tage det første slæt om godt en uges tid (ca. 17. maj, red.). Jeg vurderer, at udviklingen i kløvergræsmarkerne er på normalt niveau. Dog er der en del spildplanter af raps i nogle af førsteårsmarkerne«, siger Niels Erik Maegaard.

Kulden har sat græssets vækst en anelse tilbage. Men på trods af det henter køerne halvdelen af foderet ude. Alle kvier ned til fire måneder er lukket på græs.

Faktaboks

  • Anita og Niels Erik Maegaard har siden 1998 drevet Toftegaard ved Eskildstrup.
  • Bedriften består af 235 sortbrogede malkekøer plus opdræt samt 309 hektar med majs, rug, hestebønner, vårbyghelsæd, vinterhvede og græs.
  • I 2016 blev markbruget lagt om til økologi. I august 2017 kunne køerne fodres økologisk. I februar 2018 var bedriften fuldt omlagt.

Udfordring her & Nu

  • Majssåning: En lokal maskinstation sår de i alt 90 hektar majs.
  • Strigling: Majsen strigles tre gange inden fremspiring. Efter fremspiring radrenses majsen.
  • Kvier på græs: 45 af de i alt ca. 200 kvier transporteres til afgræsning på Skovsgaard Gods på Langeland.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.