Hestebønner og rødder i lange baner

Ved at overtage hele Sejet Planteforædling tager DLG nu afsæt til at vokse inden for Europas grænser, i takt med at klimaforandringer så småt er ved at vinde indpas, ikke mindst hos DLG.

Koncernen købte de sidste 25 pct. af ejerandelene i Sejet Planteforædling af Carlsberg, og derfor står grovvaren nu med fuldstændig kontrol over egenudviklingen af bl.a. nye byg- og hvedesorter til store dele af Europa.

Sorterne udvikles med tanke på, at afgrøderne skal kunne holde til svingende vejrforhold med store mængder regn, stormvejr og tørke, ligesom de skal kunne modstå nye plantesygdomme. Og når det tager et par håndfulde år at udvikle bare en enkelt sort, er det virkelig med de langsigtede briller på.

Sejet Planteforædling har indtil nu haft en del bestsellere inden for både byg- og hvede, og det gav i 2016 en nettoomsætning på 55,3 mio. kr. og et resultat på 17,7 mio. kr.

Tican giver sig: Dropper ny aflønning 21. november · 15:12

Selskabet med base nær Horsens regner dog med, at de tal skal væsentligt højere op i fremtiden.

Det skal bl.a. ske via et projekt, hvor hestebønner skal blive til en regulær proteinafgrøde til husdyrfoder, der delvist kan erstatte sojabønner. I første omgang vurderer DLG-toppen, at det er realistisk at dyrke 50.000 hektar med hestebønner i Danmark, svarende til en værdi på 1,5 mia. kr. Derudover er selskabet med i et projekt omkring rødders udvikling, hvor målet er at opnå dybere rødder og højere udbytte under tørke.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu