Heunicke forventer at kunne præsentere regeringens akutplan for BNBO i næste uge

På tirsdag mødes miljøminister Magnus Heunicke (S) med en række partier i Folketinget. Straks efter forventer han at præsentere indholdet i en bebudet akutplan for de boringsnære beskyttelsesområder.

En længe bebudet såkaldt akutplan, der skal sikre, at man i Danmark når i mål med beskyttelsen af drikkevandet i de boringsnære beskyttelsesområder, bliver med al sandsynlighed præsenteret på tirsdag i næste uge.

Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S) til DR's Radioavisen. Det skete i forbindelse med en demonstration, som Danmarks Naturfredningsforening havde arrangeret onsdag foran Christiansborg, der netop handlede om drikkevand, og hvor miljøministeren også dukkede op.

Til DR's Radioavisen siger ministeren, at det har krævet et grundigt forarbejde før akutplanen, er klar. Akutplanen er blevet til med input fra interessenter. Han vil ikke løfte sløret for indholdet af planen før et møde med en række øvrige partier på tirsdag.

- Det er præcis det, som er på dagsordenen på vores møde på tirsdag. Jeg håber så, at vi straks efter kan melde det ud til befolkningen, hvad vores planer er for at sikre, at vi forhindrer, at der kommer sprøjtegifte i vores drikkevand, sagde Magnus Heunicke til DR.

Akutplanen er dog ikke så akut, at det gør noget. Den tidligere S-regering bebudede helt tilbage i efteråret sidste år, at den barslede med en akutplan efter, at tal viste, at man i kommunerne langt fra var i mål med frivillige aftaler med landmænd omkring BNBO.

I en proces på næsten tre år mellem 2019 og 2022 lykkedes det langt fra alle steder at nå til enighed om frivillige aftaler mellem landmænd og de typisk kommunalt ejede vandforsyningsselskaber om ikke længere at bruge pesticider i områderne. Det skønnes at være cirka 9.000 til 10.000 hektar landbrugsjord, som er udpeget som BNBO. Det tog især lang tid for kommunerne overhovedet at risikovurdere de enkelte BNBO'ere.

I regeringsgrundlaget til SVM-regeringen fra december sidste år lyder det videre, at den nye regering ”straks” vil tage initiativ til en akut plan for at beskytte drikkevandsboringerne.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle