Hidsig Lamborghini trækker canadisk sukkermajs-høster

Mange høster sukkermajs med håndkraft. Men for et par år siden drog Daabecks's Frilandsgartneri til Canada og kom hjem med en helt særlig høstmaskine.

I løbet af Skyd Høsten-perioden har vi set det ene flotte billede efter det andet af store mejetærskere. I ny og næ dukker der imidlertid også andre maskiner op i indbakken.

Charlotte Daabeck fra Daabeck's Frilandsgartneri, der ligger ved Aabenraa, har indsendt billeder af en af de mere sjældne høstmaskiner. Maskinen høster sukkermajs – altså de hele majskolber, som vi møder i supermarkederne.

"Før i tiden høstede vi det med håndkraft og en trillebør. Men for fem-seks år siden så min far, der har gartneriet, hvordan man i udlandet havde nogle maskiner til opgaven", siger hun.

Derfor rejste de til Canada og kiggede på flere forskellige sukkermajs-høstmaskiner. De endte med den model - nærmest et rullende transportbånd - der ses på billederne øverst, og som trækkes af Lamborghini-traktoren.

"Lige bagved traktoren hænger majsplukkeren. Den klipper faktisk hele planten af, så der kun står stubbe tilbage, og så sørger to ruller for, at majskolberne falder af planten", fortæller Charlotte Daabeck.

Efter majskolberne er rullet af, falder de ned på en elevator og ryger op på et bord, hvor tre personer finpudser dem.

"Maskinen gør det grove arbejde, men majskolberne skal lige finpudses lidt mere, inden de er klar til butikkerne. Det klarer tre mand", siger hun.

Derefter ryger kolberne videre til to andre personer, der pakker dem i kasser.

Og det er væsentligt hurtigere med maskinen, end hvis arbejdet skulle have været udført manuelt, fortæller Charlotte Daabeck.

”Og jeg synes, det er sjovt for andre at se en lidt anden type høstmaskine”, siger hun om sin motivation for at sende billederne ind til Skyd Høsten-konkurrencen.

Netop sukkermajs udgør sammen med grønne asparges størstedelen af produktionen hos Daabeck's Frilandsgartneri. Men på de 70 hektar produceres der også jordbær, blåbær og blomster.

Med de indsendte billeder deltager Charlotte Daabeck i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner

Faktaboks

Skyd Høsten 2021

Der er nu lukket for indsendelser til årets konkurrence. Vindere bliver afsløret i LandbrugsAvisen 18. september.

Emneord

Skyd høsten 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle