Historisk gods med 800 hektar skifter ejer

Prisen for Kongsdal Gods er over 200 millioner kroner. Godset blev sat til salg sidst på efteråret 2020.

Efter mere end 185 år i familien Estrups eje er det historiske gods fra 1100-tallet Kongsdal Gods blevet solgt.

Godset, der ligger sydvest for Holbæk, omfatter 800 hektar planteavl, hvoraf 260 hektar er skov. Dertil kommer jagt og udlejning. Godsets markbrug drives i fælleskab med Dansk Landbrugs Management.

Godset har indtil nu været ejet af Suzanne og Hans Iakob Estrup, der satte det til salg i november 2020. De nye ejere af godset hedder Anna Sofie og Martin Mikkelsen. De overtager ejendommen til oktober. Det fremgår af en pressemeddelelse på godsets hjemmeside.

Her lyder det, at "den nye ejer-familie glæder sig til at videreføre det store arbejde familien Estrup har udført på ejendommen og i lokalsamfundet med et fokus på fremme af herligheds- og naturværdier i et aktivt samspil med lokale partnere".

Ifølge sn.dk skulle salgsprisen på de 2.160 bolig-kvadratmeter og 800 hektar landbrug og skov lyde på 230 millioner kroner.

Kongsdal Gods har som navnet antyder tidligere været ejet af fremtrædende personer og har en lang historie. Oprindeligt var det en del af biskop Absalons arvegods. Det skænkede han i 1180 til Sorø Kloster, som opførte en ladegård på stedet. 

Siden har gården blandt andet været ejet af Marsk Stig Andersen, som i 1286 blev dømt for kongemordet på Erik Klipping i Finderup Lade. 

Kong Frederik den 2. gav godset til Peder Reedtz, hvorefter Kong Frederik den 3. tog over og ændrede navnet fra Tygestrup til Kongsdal.

De nuværende ejere Estrup kom til i 1835, da Etatsråd Hector Frederik Estrup købte Kongsdal Gods. Efter 185 år er det imidlertid slut.

"Min familie har igennem mange generationer været tilknyttet lokalområdet, som vi altid har været glade for at være en del af. Men nu er det tid til, at Kongsdal skal have nyt blod, så det kan drives videre som land- og skovbrugsvirksomhed", udtalte den tidligere godsejer Hans Iakob Estrup dengang godset blev sat til salg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle