Historisk satsning: Himmerlandskød vil bygge helt nyt slagteri

Himmerlandskød vil investere flere hundrede millioner i markant udvidelse og modernisering. Det er kun tredje gang på 50 år, at der bygges nyt kreaturslagteri i Danmark.

Det private slagteri Himmerlandskød lancerer nu en historisk stor investering for selskabet.

Over de kommende år skal der opføres et helt nyt kreaturslagteri i Aalestrup, kort fra hvor selskabet i dag har hovedsæde.

Dermed vil Danmark for kun tredje gang på noget nær 50 år få et nybygget kreaturslagteri - en investering, der hurtigt løber op i flere hundrede millioner kroner. 

"Vi har købt en byggegrund uden for Aalestrup by, og her vil vi opføre et nyt slagteri med plads til 3.200 dyr om ugen", fortæller ejer af Himmerlandskød Lars Andersen til denne uges udgave af LandbrugsAvisen.

"Det er den største investering, jeg har været med til. Men jeg er tryg ved det. Det er stort for os, og jeg er glad for, at det kan lade sig gøre. Det er endnu et tiltag for at fremtidssikre butikken og give os mulighed for udvikling".

Mindst 200 mio. kr.

Anlægget skal kunne tage mellem 150.000 og 160.000 kreaturer årligt, hvilket vil give vækstvirksomheden mulighed for fortsatte udvidelser i fremtiden.

I år forventer Himmerlandskød at slagte 108.000 dyr, en klar vækst i forhold til sidste år, hvor familievirksomheden for første gang rundede de 100.000 kreaturer.

Efter der denne uge blev nikket ja til byggeriet i bestyrelsen for Himmerlandskød, skal der nu søges VVM-tilladelse med videre, før byggeriet kan gå i gang.

Hvor mange penge, nybyggeriet ventes at koste, er han noget uspecifik omkring.

"Det er til den gode side", lyder svaret.

Kan man bygge et helt nyt slagteri for under 200 mio. kr.?

"Nej, det tror jeg ikke, man kan. Men nu ligger der et stort arbejde først i VVM-redegørelser, og vi skal arbejde med projektet i detaljer", siger han og på ekstra spørgsmål om størrelsen på investeringen tilføjer han:

"Vi forventer, at man kan bygge for under en halv milliard".

En markant investering for virksomheden, der sidste år omsatte for 857 mio. kr.

Forhåbning: Klar i 2022

Ud over den købte byggegrund ligger også tegninger allerede klar på det kommende byggeri. Slagteridirektøren forventer, at myndighedsgodkendelse og byggeri snart kan komme i gang.

"Hvis alt går, som det skal, skal vi helst være klar i midten af 2022 – eller ultimo 2022", fortæller Lars Andersen.

Sidst, der blev bygget kreaturslagteri i Danmark fra bar mark, var Danish Crowns Holsted-byggeri fra 2012 til 2014. Før det skal man helt tilbage til 1970erne, da der blev bygget nyt i Aalborg, også fra andels-selskabets side.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle