Hjælp - virksomheder mangler arbejdskraft

Der er mangel på smede og elektrikere. Med næsten alle i arbejde er det svært at tiltrække faglært arbejdskraft. Det begrænser væksten.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er steget med raketfart, og det kan få store konsekvenser for væksten. I fødevareindustrien melder hver fjerde virksomhed ud, at manglende arbejdskraft hindrer væksten. Det er en tredobling fra 1. til 2. kvartal. I agroindustrien er det hver 3. virksomhed, der ikke kan få ansat smede og elektrikere nok til de ledige stillinger. Det er en stigning på 50 pct. fra 1. til 2. kvartal.

»Det er bestemt noget, vi snakker om i branchen. I agroindustrien har vi mærket det komme i det sidste årstid,« siger direktør i Jema Agro, Jens-Peter Lundgaard, der også er bestyrelsesformand i brancheorganisationen Dansk Agroindustri.

»Der er nærmest udsolgt af smede og elektrikere. Men der er også mangel på de faggrupper, der skal betjene den nye teknologi, som man indfører mange steder.«

Farligt at overbyde

Jema Agro, der især er kendt for transportløsninger til korn, har haft stor fremgang i årsresultaterne i de seneste år. Virksomheden, der er en typisk mellemstor fabrik med knap tyve ansatte, havde i 2016 et resultat efter skat på 2,4 mio. kr. mod 0,9 mio. kr. året før.

»Vi kan heller ikke selv få ansat alle dem, som vi gerne vil. Aktuelt mangler vi en smed og må klare os med hjælp fra et vikarbureau,« siger Jens-Peter Lundgaard.

»Vi er ikke der, hvor vi må sige nej til ordrer. Men der er ingen tvivl om, at det vil komme til at ske i branchen, når der er vækst hos dem, som vi leverer maskiner til. Kan vi ikke få den fornødne arbejdskraft, så må man jo melde fra,« siger Jens-Peter Lundgaard, der frygter, at de forskellige virksomheder begynder at konkurrere ved at tilbyde højere løn til de eftertragtede lønmodtagere:

»Det er jo fristende at overbyde hinanden, men det betyder også, at man som virksomhed bliver mindre konkurrencedygtig. Og det vil man hurtigt kunne se i ordrebogen.«

Også positivt

Jens-Peter Lundgaard indrømmer, at man nok i industrien som helhed har forsømt at få oprettet lære- og praktikpladser nok, mens tid var og arbejdskraften mere rigelig:

»Jeg kan mærke, at man mange steder gerne vil have lærlinge nu. Det er jo for sent i forhold til den situation, som vi står i, men på lidt længere sigt vil det hjælpe på arbejdsudbuddet«.

»Det samme gælder interessen for at opkvalificere den ufaglærte arbejdskraft. Her er man begyndt at sætte flere ressourcer ind, og det er helt sikkert til gavn for både de ufaglærte, der får adgang til bedre job, og for virksomhederne, der får den ønskede arbejdskraft.

Fakta

I agroindustrien er der 138 virksomheder med omkring 5.000 ansatte.

Faktaboks

Mangler: Smede, elektrikere, lærlinge ....

  • Hver tredje virksomhed i agroindustrien og hver fjerde i fødevare- industrien oplever, at mangel på arbejdskraft hindrer væksten, viser arbejdsmarkedsbarometeret fra L&F.
  • Det er især faglært arbejdskraft, der er mangel på. Hveranden virksomhed i agroindustrien og hver tredje i fødevareindustrien oplever, at de har svært ved at finde faglærte arbejdere.
  • Manglen er tredoblet i løbet af det sidste kvartal i fødevareindustrien, mens agroindustrien har oplevet 50 pct. stigning

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle