Hobbyavler: For besværligt at registrere stalddørssalg

Hvis jeg ikke havde været så stædig, havde jeg nok bare givet op, siger fjerkræsproducent. Han er endelig blevet godkendt til at sælge sine naboer nogle gæs.

Det, der skulle have været en simpel registrering af sit stalddørssalg, blev for hobbyavler Mathias Nørregaard fra Nordsjælland omkring halvanden måneds kamp med Fødevarestyrelsen.

For nylig fik han endelig sin godkendelse, men han kritiserer nu Fødevarestyrelsen for at besværliggøre den proces, der skal gøre det muligt for hobbyavlere at sælge deres fjerkræ til naboer eller lokale i stalddøren.

»Jeg har snakket med andre hobbyavlere, som sælger uden at være registreret, fordi de ikke orker det. Folk frygter at møde en mur hos Fødevarestyrelsen, og det er lang tid at bruge på noget, hvis du bare skal sælge ti ænder til dine naboer,« siger Mathias Nørregaard.

Forvirret kontrollant

For Mathias Nørregaard drejede det sig om 40 ænder og 20 gæs, som han ville sælge til sine naboer og derfor registrerede hos Fødevarestyrelsen i starten af september.

»Da kontrollanten kom ud, påstod hun, at jeg ikke kunne gøre det, fordi jeg ikke havde slagtelokaler med spulebar gulve, fliser på væggene osv. Så gik jeg ind og læste det igen og sendte det til hende, men hun kunne stadig ikke give mig noget svar,« siger Mathias Nørregaard.

»Da jeg spurgte ind til reglerne, fik jeg at vide, at det var mig som virksomhed, der skulle kende dem,« siger han.

Tog loven under lup

Han har selv brugt adskillige timer på at sætte sig ind i reglerne på området for at overbevise Fødevarestyrelsen.

»Jeg er ret stædig, så jeg har læst nok 50 til 100 sider bekendtgørelser og paragraffer for at bevise, at jeg havde lov. Men mange havde nok givet op, efter at have hørt kontrollanten,« siger Mathias Nørregaard.

Han talte efterfølgende også med en overordnet, men måtte forgæves. I stedet henvendte han sig både hos fødevareminister Dan Jørgensen og Folketingets fødevareudvalg.

Det er paradoksalt

Da han for nylig endelig fik sit svar, konkluderede Fødevarestyrelsen, at der ikke var grundlag for at kræve et slagterum. Men det skulle aldrig været kommet så langt ifølge Mathias Nørregaard.

»Fødevarestyrelsen må have nogle, der kan varetage de her regler på en fornuftig måde, og som kan fortælle, hvad der gælder og ikke gælder,« siger han.

»Det er paradoksalt, når vi snakker om, at vi skal købe mere lokale og bæredygtige fødevarer. For hvis det skal være så besværligt, vil mange bare give op eller gøre det ulovligt,« fastslår han.

Fakta:

Stalddørssalg af fjerkræ og fjervildt skal være registreret i Fødevarestyrelsen.

Der må sælges max. 500 stykker om året.

Både slagtning og eventuel plukning og salg skal ske på opdrætsbedriften.

Fjerkræ og opdrættet fjervildt skal være uåbnet.

Emneord

fjerkræ

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle