Hobbyavler risikerede ekstraregning grundet tønde med fåreskind

En jysk landmand med et hobbylandbrug risikerede et ekstra tilsynsgebyr grundet en blå tønde med garvede fåreskind.

Anders Højen og hans kæreste driver et lille hobbylandbrug i Sinding med tre får og en vædder. De står nu til en ekstraregning hvert år grundet et ekstra tilsyn.

Det skriver Herning Folkeblad.

Anders Højens får leverer omkring 10 nyfødte lam hvert år til påske, som sendes til slagtning efter at have været på græs. Når kødet kommer retur, får parret også dyrenes skind, som de garver for at kunne sælge til venner og bekendte. 

Skindene opbevarer Anders Højen i en blå fodertønde, der står uden for stalden. Det vil Fødevarestyrelsens veterinære kontrolafdeling i Herning lave et tilsyn på, da de anser det som et biprodukt.

Ekstraudgift på 2000 kroner

Godkendelsen af tilsynet er gebyrlagt, som nemt kan løbe op i 2000 kroner oveni de 6000 kroner, parret i forvejen har som udgift.

”Helt generelt er det noget pjat, at man skal betale for et tilsyn, der ingen reel betydning har for nogen eller noget. Jeg ville kunne forstå det, hvis der var en smittefare, men det er der mig bekendt ikke ved garvning af lammeskind” udtaler Anders Højen til Herning Folkeblad.

FØDEVAREMINISTERIET RETTER OP

Fåravleren valgte at klage til fødevareminister Dan Jørgensen, men fik ikke svar. Derfor skrev han til formanden for Folketingets fødevareudvalg, Rene Christensen (DF), som mente, at biproduktordningen ikke gælder for små hobbyavlere. 

Rene Christensen gik videre med sagen, og efterfølgende kom der en melding fra John Larsen, der er kontorchef i Fødevarestyrelsens Kontor for Dyresundhed, om at der var sket en fejl. Forordningen om biprodukter gælder ikke for hobbyavlere. 

Anders Højen har endnu ikke fået besked om afgørelsen fra hverken Fødevarestyrelsen eller Verinærafdelingen i Herning, men glæder sig over, at kravet om tilsynet er opgivet. 

Emneord

fåreavl

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle