Hollænder køber stor farm - og er klar til flere

Udvalgt til weekend: Hollands største minkavler vil flytte hele sin produktion til Danmark.

Der gik kun 30 minutter, fra Jos van Deurzen trådte ind gennem lågen til farmen, til han sagde de to afgørende ord: "Jeg køber".

Dagen efter stod hans underskrift ved siden af Ib Jensen Nielsens på den salgsaftale, der mod betaling af 40 mio. kr. flyttede Uur Mink - en af Danmarks helt store minkfarme - fra danske til hollandske hænder.

Køberen er Jos van Deurzen, der er Hollands største minkavler - lidt endnu. For ved udgangen af 2023 bliver minkavl forbudt i Holland. Derfor er han nu på udkig efter egnede farme, hvor han kan videreføre produktionen.

I Holland driver Jos van Deurzen 19 store minkfarme og producerer godt én mio. minkskind om året. Desuden ejer han to minkfoder-fabrikker, ligesom han har et stort pelseri og sælger inventar til minkavlere.

Flytter til Danmark

Købet af Uur Mink er kun starten på en større proces, der skal flytte Jos van Deurzens minkproduktion til Danmark, fortæller Ib Jensen Nielsen.

"Jeg er nu ansat som driftsleder med fast månedsløn og bliver boende. I første omgang skal jeg koncentrere mig om at lave nogle rigtig gode avlsdyr".

"Planen er, at van Deurzen skal købe flere farme Danmark. Det skal være farme uden dyr, hvor der skal sættes mink ind fra Uur Mink. Derfor skal vi her til foråret i gang med at parre 32.000 tæver. Det er dobbelt så mange dyr, som vi plejer", siger Ib Jensen Nielsen.

Blot tre dage før salget til hollænderen havde Ib Jensen Nielsen været til et møde i sin bank. Der fik han at vide, at banken ikke ville øge kassekreditten yderligere. Samtidig fortalte banken, at den havde en investor, der nok gerne ville købe farmen.

"Allerede sidste år fik vi at vide, at hvis ikke skindprisen steg i år, ville banken ikke være med længere. Så meldingen kom ikke som den store overraskelse", fortæller Ib Jensen Nielsen.

"Markedet for mink er forsvundet, og vi har kørt med store underskud i de seneste 2-3 år. Alene sidste år tabte vi fire mio. kr. og i år 6-7 mio. kr. Og jeg tror, at det tager mindst et år eller to år, før skindpriserne stiger igen".

"Det har vi ikke råd til at vente på, for vi har brug for fem gode år til at indhente det, vi har sat til i de sidste tre år. Derfor har vi solgt farmen", fortæller Ib Jensen Nielsen, der købte Uur Mink for 13 år siden og siden har udvidet fra 5.500 til 15.500 tæver og skabt en produktion af skind med høj kvalitet og en stor eksport af avlsdyr til andre lande.

Kreditorer får penge

For Ib Jensen Nielsen er det en blandet oplevelse at sælge farmen. Han både ærgrer og glæder sig over løsningen.

"Det var ikke min plan, at jeg skulle stoppe som ejer. Men når markedet har udviklet sig, som det har, er jeg utroligt glad for, at farmen er blevet solgt i stedet for at gå konkurs".

"Med den løsning ser det ud til, at alle kreditorer får deres penge. Det er jeg glad for. Det bliver banken og skattevæsenet, der taber, og så selvfølgelig mig selv, som har sat de penge til, jeg har investeret", siger han.

Faktaboks

Hollands største minkavler:

  • Jos van Deurzen har 19 minkfarme i Holland. Produktionen er på godt en mio. skind om året. Dermed er han Hollands største minkavler. Desuden har han to minkfoder-fabrikker med salg til Holland, Belgien og Frankrig samt eget pelseri.
  • Uur Mink består af to farme med produktion af cirka 80.000 skind om året samt salg af avlsdyr. 15.500 tæver.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle