Hollandsk bondeoprør fortsætter på fjerde uge - og det kan blive værre

Stemningen er fortsat på kogepunktet i hollandsk landbrug, hvor regeringens krav om kvælstofreduktioner kan betyde, at mange landbrug må lukke.

Den hollandske regerings krav til landbruget om at halvere udledningerne af kvælstof inden 2030 sætter på fjerde uge landet på den anden ende.

Billeder af enorme traktordemonstrationer med tusindvis af deltagere går verden rundt, og der er ingen tegn på, at urolighederne stilner af, selv om protesterne er blevet mere spredte og lokale, - snarere tværtimod, vurderer den hollandske landbrugsjournalist, Sjoerd Hofstee.

- Jeg tror desværre kun, det bliver værre i de kommende uger. Polariseringen her i landet er på få uger vokset ganske, ganske markant, siger Sjoerd Hofstee.

Flager omvendt

Både landmænd og befolkning er i stigende grad splittet, fortæller en sjællandsk mælkeproducent med hollandsk baggrund, Yke Kloppenburg.

Landbrugets organisationer er delte, med Farmers Defence Force som den mest yderligtgående og aktivistiske og LTO som den største og mere pragmatiske organisation.

- Mange landmænd vil ikke identificeres med Farmers Defence Force, fordi de ikke vil sætte befolkningens opbakning over styr, siger Yke Kloppenburg. I hendes egen hjemby er demonstrationerne ’venlige’, og befolkningen viser opbakning ved at flage med det hollandske flag på hovedet som et ’signal til oprør og modstand’.

Ingrid van den Hengel, sønderjysk mælkeproducent med hollandsk baggrund, og Sjoerd Hofstee oplever begge befolkningens opbakning som relativt stor, men mest i landdistrikterne, hvor man binder røde tørklæder på bilspejl som symbolsk tegn på støtte.

Radikale tager over

En komplikation i det samlede billede er i følge landbrugsjournalist Sjoerd Hofstee, at radikale grupper uden tilknytning til landbruget i stigende grad præger protest-aktionerne i Holland,

- De sidste to-tre uger har vi oplevet, at flere og flere personer uden tilknytning til landbruget deltager og nærmest overtager protesterne, siger Sjoerd Hofstee.

- Nogle steder har der nærmest ikke været landmænd med i demonstrationerne men mere, hvad man kunne kalde professionelle demonstranter. Det bekymrer landmændene, da nogle af de pesoner er meget yderligtgående og opsatte på konflikter med politi og myndigheder.

Stemningen er dog fortsat ophidset langt ind i landbruget. Det oplevede Sjoerd Hofstee selv, da han tirsdag skulle være ordstyrer ved et lokalt informationsmøde om EUs landbrugsreform. Mødet måtte aflyses og afvikles som webinar efter telefontrusler om voldsomme demonstrationer. Onsdag modtog politiet i Friesland en bombetrussel mod det lokale rådhus.

- Det er en tragisk situation.

Politi skød med skarpt

Det er ikke kun demonstranterne, der bruger voldsomme metoder. Det viste en episode for godt en uge siden, hvor politiet under en traktordemonstration i Heerenveen affyrede skud mod en traktor ført af en 16-årig landmandssøn. Drengen blev ikke ramt.

- Det var meget skræmmende. Man kunne se skudhullet i traktoren, siger Yke Kloppenburg. Den 16-årige blev arresteret, sigtet for at forsøge at ramme politiet med traktoren. Det var dog langt fra den 16-åriges egen version - han forsøgte at komme væk, har han forklaret.

Både han og to andre landmænd, som blev anholdt, er nu sat på fri fod uden tiltale.

- Der er sat en undersøgelse i gang af politimanden, siger Yke Kloppenburg.

Vreden er intakt

Selv om nye beregninger fra Finansministeriet har antydet, at miljøkravene til landbruget måske kan blive mindre, er vreden og frustrationerne intakt, og regeringen har ikke vist konkrete tegn på indrømmelser, selv om den nu vil indlede forhandlinger med landbruget.

Det har dog kun kastet yderligere benzin på bålet, da den politiker, som er udpeget til at lede forhandlingerne, er en af hoved-arkitekterne bag miljøplanen, som er stridens æble.

- Han var formand for udvalget bag miljøplanen. Landbrugets organisationer har sagt, de ikke vil acceptere ham som forhandler - de kan ikke se, hvordan han kan være neutral. Det forstår man jo egentlig godt, siger Sjoerd Hofstee. Imens er der ikke udsigt til ro i Holland på den korte bane - landmændene organiserer sig nu i WhatsApp-grupper og arrangerer hurtigt og spontant lokale protest-manifestationer uden egentlig ledelse.

Skæv kommunikation

’Ældre landmænd vil gerne købes op’

Den hollandske regerings miljøplan betyder, at landmænd inden 2030 skal halvere udledningerne af kvælstof.

Lokale forskelle betyder, at målene varierer fra 12 til 95 procent. 

De hollandske landmænd stiller stort spørgsmålstegn ved beregningerne, som kan betyde, at 30 procent af husdyrene skal væk.

Samtidig har regeringen grebet kommunikationen helt forkert an, mener mælkeproducent Yke kloppenburg.

- Mange ældre kvæglandmænd vil gerne sælge. Men de får ikke buddet. Kommunikationen er gået helt galt, siger hun.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle