Hollandsk kendispar: I Danmark er landbruget velkomment

Rianne og Jan Blom har forladt en fortravlet hverdag som landmænd og fødevaresælgere i Holland. De har i stedet købt en kvæggård i Danmark, fordi der her er plads til produktionslandbrug, mener de.

Græsset uden for kostalden står grønt og frodigt. Hvor markerne ender, starter Limfjorden. Vidderne er store, og udsigten betagende.

Jan Blom skiftevis griner og smiler. Efter flere års hæsblæsende landmandsliv i Holland er han tilpas og ved at falde til ro på bedriften Nørre Fuglsang ved Løgstør.

Sammen med hustruen Rianne kom han til Danmark 14. april og overtog styringen af bedriften 19. april. Endnu ejer de bedriften via deres hollandske selskab, fordi de danske myndighederne ikke har udstedt danske CPR-numre.

"Det er bare en bagatel. Vi er vanvittig glade for at være her", siger Rianne Blom på engelsk.

Det kendte par

I Holland er Rianne og Jan Blom ikke hr. og fru hvemsomhelst. I 2014 mødte de hinanden i den hollandske version af tv-serien »Landmand søger kærlighed«, som har fire-fem mio. seere til hvert eneste program.

På meget kort tid blev de landbrugskendisser, og medieopmærksomheden gavnede deres virksomhed med fåreavl på øen Texel. Deres afsætning af kød- og mejeriprodukter blev båret frem, og sidste sommer kunne de på tre-fire måneder lave en omsætning svarende til hele 2019.

"Det var en rigtig god forretning. Ingen tvivl om det", siger Jan Blom.

Men alting har en pris.

"Efterhånden blev vi mere sælgere og formidlere end landmænd. Det administrative tog overhånd, og vi brugte det meste af dagen på at køre rundt til kunder. Samtidig skete det oftere og oftere, at vi skulle stille op til fotos, fordi folk ville have en selfie. Vi havde aldrig fred", fortæller Jan Blom.

Parret luftede frustrationerne over for en landbrugskyndig TV-vært, som straks så en historie i, at de måske søgte nye græsgange. Efter lidt research kom Jan Blom frem til, at Danmark kunne være en bedre løsning for parret.

"Danskerne er venlige, og der er god plads til landbrugsproduktion. Der er en god infrastruktur i landbruget med specialiseret rådgivning og dyrlægeviden", lyder Jan Bloms vurdering.

Fed ferie, og så

På TV-selskabets regning fik parret lov at besøge to danske landbrug. En fed oplevelse, som dog ikke gav den ønskede afklaring på kort bane.

Jan Blom gav sig alligevel til at søge efter danske kvægbedrifter, som var til salg. Da han så bedriften Nørre Fuglsang, var han ikke i tvivl.

"Her er store stalde, tilpas med automatisering og plads. I Holland var vi ved at blive kvalt i turister, indbyggere og en politisk dagsorden om, at ethvert lukket landbrug var et godt landbrug", siger han.

Parret fik afhændet deres fåreproduktion og gårdbutik til en anden landmand på øen. Salget gik hurtigt, og prisen blev højere end forventet.

"Vi har været meget bevidste om at foretage den rigtige investering, når vi nu sadler så markant om. Der er ting, som skal laves i stald og mark, men vi har fået det fornuftigt skruet sammen og har penge i reserve", slår Jan Blom fast.

Faktaboks

Rianne og Jan Blom

  • Rianne er 34 år og Jan 35 år. De er forældre til to børn.
  • Har købt bedriften Nørre Fuglsang ved Løgstør med 187 hektar (plus 131 hektar lejet) og p.t. 500 køer. Ejendommen var udbudt til salg af EDC Videbæk.
  • I Holland solgte parret en bedrift på øen Texel, hvor de havde opbygget en fåreproduktion med salg af mejeri- og kødprodukter. De havde egen velbesøgt gårdbutik og solgte til 40 caféer og restauranter.
  • Parret mødte hinanden i den hollandske version af »Landmand søger kærlighed« i 2014.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle