Hollandsk landmand har fået godkendt dronelufthavn

Sværme af droner skal dyrke afgrøderne, forud ser hollandsk pioner indenfor præcisionsdyrkning.

Jakob van den Borne har som den første hollænder, og en af de allerførste overhovedet, fået godkendt sin egen lufthavn til start og landing af droner.

”Jeg har fået lufthavnen godkendt af de hollandske myndigheder på samme måde, som den store Shiphol-lufthavn i Amsterdam er blevet godkendt”, fortæller Jakob Van den Borne til landbrugsavisen.dk.

Han dyrker omkring 420 hektar i det sydlige Holland, hvor han primært dyrker kartofler.

Godkendelsen betyder, at han har lov til at sende 150 droner i luften på en og samme tid fra sit landbrug.
Jakob Van den Borne har i mange år arbejdet med præcisionsdyrkning, hvor han blandt andet inddrager både satellitdata, analyser af jord og afgrøder, måler jordens ledningsevne, registrerer klima og løbende analyserer alle indsamlede data.

Når han er gået så vidt som at anlægge og få officiel en godkendelse af en drone-lufthavn, er det fordi, han er sikker på, at dronerne inden længe får en central rolle i præcisionsdyrkning.

”Jeg er overbevist om, at milliarder af droner kommer til at dyrke markerne. Dronerne kommer til at udføre alverdens opgaver lige fra bestøvning, jordbehandling og bekæmpelse af sygdomme med laserstråler”, siger Jakob van den Borne, der holdt et indlæg om præcisionsdyrkning på Danish Farmers Abroads konference i Brædstrup tirsdag.

I første omgang har han testet tre droner, der kan kommunikere med hinanden.

”Man skal begynde et sted, og når jeg har fået lufthavnen godkendt til 150 droner, der er i luften samtidig, er det fordi jeg tror, at det bliver fremtiden”, siger Jakob Van den Borne.
 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle