Hollandsk politi undersøger skudepisode under demonstration: Skød mod 16-årig

Mange af de blokader og demonstrationer, som hollandske landmænd har stået for de seneste uger, er opløst, men politiet efterforsker stadig en skudepisode mod en 16-årig demonstrant.

De seneste uger har hollandske landmænd demonstreret landet over på grund af regeringens planer om vidtrækkende kvælstofregulering. 

Det førte i sidste uge til en dramatisk episode, hvor politiet blandt andet skød mod en 16-årig dreng, der sad i en traktor og var en del af en større demonstration i den hollandske by Heerenveen. 

Det skriver blandt andet det hollandske landbrugsmedie Boerderij.

Det endte med skudhuller i traktoren, og at den 16-årige, blev anholdt for forsøg på manddrab. Politiet forklarede anholdelsen og skuddene med, at man frygtede, at han ville bruge traktoren som et våben mod politiet.

Drengen, der heldigvis ikke blev ramt, er siden løsladt igen. Det hollandske rigspoliti efterforsker fortsat skudepisoden og det er endnu ikke afgjort, om politibetjenten skal anmeldes.

Hvad kæmper de for?

Landmændene protesterer igen, fordi den hollandske regering har planer om at skære kraftigt i landets udledninger kvælstof inden 2030.

Planen er, at landet skal skære 50 procent af sin udledning inden 2030, og det er der sat hele 24,3 milliarder euro af til.

Indsatsen kommer efter, at en dom fra den hollandske højesteret i 2019 afgjorde, at der var gjort for lidt for at minimere landets udledning i forhold til landets forpligtelser overfor EU.

Landmændene protesterer, dels fordi man mener at planerne er utopiske, dels fordi man mener, at reduktionen rammer landbruget uforholdsmæssigt hårdt. Nogle landmænd bliver tvunget til at afvikle deres husdyrproduktion, andre kan ikke udvide deres bedrifter og må investere dyrt i klimatiltag på gårdene og andre igen bliver opkøbt og lukket.

Det fik landbruget på gaden i 2021, da planerne først blev kendt, og nu igen i juni 2022, har landmænd blokeret distributionscentre for fødevarer, lufthavne, havne, motorveje og afholdt store demonstrationer med tusindvis af traktorer. Der findes sågar video af, at landmænd lukker mælk eller gylle ud på offentlige steder. 

Lørdag blev en stor del af demonstrationerne opløst. Det gælder blandt andet en blokade af firmaet Rockwool, som landmændene mener, også burde blive udsat for strengere reduktionskrav.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle