Hornsyld: Vi tror på smådriftsfordele

Store grovvareselskaber nedlægger lokale afdelinger. Det giver plads til de mindre aktører på markedet.

Vi kan aldrig blive så store som de største grovvareselskaber, men vi tror på, at der er plads til os i grovvaresektoren. Derfor vælger vi at gå en anden vej og tilbyder vores kunder nærhed i form af kort afstand til vores afdelinger. Vores modsvar til de store selskabers rationaliseringer er smådriftsfordele«, siger administrerende direktør i Hornsyld Købmandsgaard, Christian Christensen.

Hornsyld Købmandsgaard er et af de få privatejede grovvareselskaber, der er tilbage. Og Købmandsgaarden, der har hovedsæde i byen af samme navn mellem Horsens og Vejle, har dermed valgt en anden strategi end den, som de store selskaber DLG og Danish Agro forleden meddelte i en avisartikel, nemlig at rydde op i antallet af afdelinger for ad den vej at rationalisere sig til lavere omkostninger.

Det giver plads

»Jeg har stor respekt for de store selskaber. Strukturudviklingen går den vej, og der bliver færre landmænd. Men ligesom det i banksektoren har skabt muligheder for nogle af de små pengeinstitutter, at de store banker har lukket lokalafdelinger på stribe, tror vi, at det skaber plads til os, som åbner afdelinger lokalt. Det samme vil vi gøre. Vi tror på, at der er plads til både de store og de små i grovvaresektoren«, siger Christian Christensen.

Helt konkret har Hornsyld Købmandsgaard, der i daglig tale blot kaldes Købmandsgaarden, udvidet sine aktiviteter med en geografisk ekspansion på Sjælland og i Vestjylland, hvor der er investeret kraftigt i anlæg i Gødstrup. Med i planerne er også at udvide aktiviteterne i Nordjylland og på Fyn, som også ligger i pæn afstand fra Købmandsgaardens kerneområde mellem Horsens og Vejle.

»Vi har en størrelse, der betyder, at vi både kan matche de store med hensyn til priser og har den smådriftsfordel, der betyder, at vi har en nærhed til kunderne«.

»Der er kun landmændene til at betale for de afdelinger, som vi har. Men så længe vi har konkurrencedygtige priser, er det også vores indtryk, at mange landmænd sætter pris på den nærhed, som man får her på Hornsyld Købmandsgaard«.

»Vi kan mærke på vores kunder, at de sætter stor pris på nærheden i, at de kender os. Mange landmænd har selv fået så store kornvogne, at de gladelig kører det stykke for at møde op og snakke med os«.

Hårdt år

Hornsyld Købmandsgaard havde som alle andre, der handler med landmænd, et hårdt regnskabsår i 2018. Omsætningen i 2018 udgjorde 1.239 mio. kr. mod 1.240 mio. kr. året før, og årets resultat lå på 13,9 mio. kr. mod 19,5 mio. kr. i 2017.

»Det har da været 12 seje måneder siden sidste høst«, erkender Christian Christensen, der nu glæder sig over det, der tyder på en næsten rekordhøst med god indtjening for både landmænd og grovvareselskab.

Faktaboks

Rationalisering: De store lukker afdelinger

  • I en artikel i Børsen 5. september fortæller landets største grovvareselskab, DLG, at man vil fjerne omkostninger ved at lukke og sammenlægge afdelinger, så der bliver færre, men større og mere effektive superafdelinger. Om ti år vurderer selskabet, at der kun vil være en tredjedel af de nuværende 80 afdelinger tilbage.
  • Danish Agro, som er næststørst i Danmark, har i de seneste 15 år lukket ca. 70 pct. af sine afdelinger. I dag er der 16 helårsåbne afdelinger, og det forventes halveret i løbet af de næste par år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle