Hug til mejeripriserne sender globale fødevarer i minus

Mejeripriserne er i fald - og det er med til at presse FAO's fødevareprisindeks.

FN's fødevareagentur FAO har i dag, torsdag, opdageret deres Fødevareprisindeks.

Det ender med en nedgang på 1,3 procent i forhold til september. Alle kategorierne, undtaget kornet, falder i pris. Størst er faldet for mejerivarerne.

I forhold til samme tid sidste år er prisindekset 2,5 procent højere.

Mælkepriserne i fald

FAO's mælkeprisindeks faldt 4,2 procent i forhold til september. Det er det første fald siden maj 2017. Indekset er pt. 17,5 procent over samme tid sidste år. Internationale handelspriser på smør, skummetmælkspulver (SMP) og sødmælkspulver (WMP) faldt i oktober, mens prisen på ost var mere stabil. Ifølge FAO er det opkøbernes forventning om øget udbud fra Oceanien, der har fået smør- og WMP-priserne til at falde. Den lave efterspørgsel og rigelige interventionslagre i EU fremskyndede faldet for skummetmælkspriserne.

Kornpriser i stigning

For kornpriserne steg priserne en snert, og niveauet er pt. 7,4 procent højere end samme tid sidste år. Stor korneksport fra Sortehavsområdet presser hvedepriserne. Majspriserne i USA er til gengæld steget lidt, trods gode forsyninger fra Sydamerika.

Vegetabilske olier faldt

FAO's olieprisindeks faldt 1,1 procent i forhold til sidste måned. Store lagre i Malaysia presser palmeolien, mens sojaolien svækkes på grund af en god sojahøst i USA. Samtidig er der gode eksportforsyninger af solsikkeolie fra Sortehavsregionen.

Kødpriserne i lillebitte fald

FAO's kødprisindeks faldt 0,9 procent i forhold til september og fortsatte dermed en tendens, der begyndte i juli i år, med moderate fald. Svinekød faldt på grund af intensiv konkurrence fra de eksporterende lande. Oksekødet steg i pris på grund af begrænset udbud fra Oceanien. Markederne for fjerkrækød var afbalanceret. En sæsonmæssig øgning af udbudet af fårekød fra Oceanien presser fårekødspriserne.

Sukkerpriserne fik lille hak

Sukkerpriserne faldt med beskedne 0,7 procent fra september til oktober. Priserne er dermed nu 36 procent under samme tid sidste år. Det en øget produktion i EU og Rusland, som presser priserne, ligesom en faldende valuta i Brasilien øger eksporten derfra. Samtidig har Kina indført nye importafgifter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle