Hun drømmer om alternativt landbrug

Ny landbrugsordfører Susanne Zimmer går ind for drastiske ændringer af landbruget.

Meget har ændret sig, siden Susanne Zimmer sammen med sin mand drev landbrug med fedekalve og svin i starten af 80erne.

Og ikke nødvendigvis til det positive, mener politikeren, der er nyudnævnt ordfører for bl.a. landbrug, fødevarer, miljø og biodiversitet for Alternativet.

»Dengang glædede man sig over at gå rundt på markerne og holde øje med dyrenes trivsel. Det var en livsstil. I dag er landbrug store virksomheder, hvor man ikke bare må gå ind i svinestaldene. Det kunne man dengang. Der var en anden relation til landbruget«, siger hun.

Meget skal laves om i dansk landbrug, hvis det står til Susanne Zimmer. Der skal senest i 2040 produceres 100 pct. økologisk og i øvrigt langt mere vegetarisk.

Sprøjtemidler skal selvsagt lægges på hylden, ligesom Susanne Zimmer drømmer om at få randzonerne tilbage.

»Naturen ligger mig meget på sinde, og den er under et voldsomt pres. Jeg vil arbejde for en større sammenhæng mellem natur og landbrug, hvor alting ikke bliver sprøjtet væk fra markerne, som i dag i vid udstrækning er monokulturer«, siger hun.

Brede aftaler

Ordføreren bor i Skørping i Nordjylland, og i regionen har hun set flere gode eksempler på multifunktionel jordfordeling, hvor landmænd bliver kompenseret for at afskibe dårlig produktionsjord, der så bliver til eksempelvis vild natur.

»Det er fantastisk, fordi det bygger på frivillighed og dialog og tager hensyn til landmandens økonomi, biodiversitet, klima, men også trivsel på landet. Jeg håber, at vi kan se de gode erfaringer blive rullet ud i hele landet«.

Susanne Zimmer håber, at hun i de kommende fire år kan være med til at lave brede aftaler for landbruget. Hun ser f.eks. netop jordfordeling som et område, hvor Alternativet kunne blive enige med Venstre.

Slut med sprøjtning

En anden ting, der ligger Susanne Zimmer meget på sinde, er sprøjtemidler. Selv håber hun at kunne stoppe brugen fuldstændig i dansk landbrug eller i det mindste finde bæredygtige alternativer.

»Sprøjtemidler er en trussel mod vores insekter, drikkevandet og vores generelle sundhed. Jeg vil også gerne sætte spørgsmålstegn ved, hvor meget man overhovedet får ud af at sprøjte? Det koster i arbejdstid og brændstof«.

Sprøjtemidler er jo med til at beskytte afgrøder mod insektangreb og sygdomme. Hvorfor skulle landmænd bruge diesel og arbejdstid på at gøre noget, der ikke virker?

»Jeg tror faktisk, at landboforeningerne og de faglige rådgivere halter lidt bagefter på det her område. Der er så meget ny viden, som kan ændre de her ting. Landmændene gør måske nogle ting, fordi man har fået at vide, at det er det bedste at gøre. Der bør man lave nogle nye beregninger«.

Økologi giver lavere udbytte, som er mindre klimavenligt og gør det sværere at brødføde en voksende befolkning. Hvad tænker du om det?

»Jeg køber ikke den præmis. Hvis man slår over på en mere plantebaseret kost, kan man sagtens brødføde 11 mia. mennesker med økologi«.

Faktaboks

Om Susanne Zimmer:

  • Er 59 år og opvokset på en gård i Skørping, Nordjylland, hvor hun også bor nu. Har tidligere arbejdet som skoleleder, men er nu iværksætter og grafisk facilitator. 
  • Havde i begyndelsen af 80erne en gård med fedekalve og slagtesvin.
  • Fik ved valget i år færrest personlige stemmer af alle og snuppede Folketingets sidste plads. Det var første gang, hun stillede op.
  • Har klima, miljø og bæredygtighed blandt sine mærkesager

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle