Hun har 500 dyr med på dyrskue

Anni Hiltunen har 500 dyr med på Roskilde Dyrskue, men ingen dyr med hjem. Alle bliver solgt.

Hvis man har og har haft børn i den rigtige alder, med på dyrskue, så har man mødt Anni Hiltunen. I 15 år har hun holdt en stand kørende for 4H, hvor man kan male trædyr, en meget populær beskæftigelse bland det yngre publikum. Siden starten har heste, køer og grise været på repertoiret, men i takt med at rollespil er blevet populært, kan man nu også male sværd, og det er ikke kun piger, der sirligt svinger penslerne.

»Drengene er vilde med mig,« siger hun og viser en træpistol, hun selv har designet, med klemmer på siden, så man kan skyde elastikker afsted, og som hun laver med børnene.

Den hører nu ikke til dyrskuet, men til 4H arbejdet.

Dyrskuer har Anni Hiltunen været med på for 4H i 30 år. Hjertet banker for arbejdet med børnene, som hun selv har fire (voksne) af. Dertil kommer seks børnebørn og til jul et oldebarn. Det koster en lille smule at male trædyr og få dem med hjem, men hele overskuddet går til 4H-arbejde.

Med på mange skuer

Det er ikke kun Roskilde Dyrskue, som har glæde af Anni Hiltunen. Hun optræder også med trædyrene på Bregentved Børneskue, Liv på Landet i Broby, Vinterdyrskue og diverse markeder.

»Nogen syr stramaj – det har jeg gjort tidligere, men det gider jeg ikke længere. Jeg vil hellere arbejde med 4H,« siger hun.

Og arbejde giver det.

»Hvis jeg brugte lige så meget tid på at gøre rent som på 4H, ville jeg virkelig bo flot,« griner hun.

En time i værkstedet om morgenen

Video: Sådan klarer dansk verdenspremiere sig på den store sceneMaskiner 17. november · 14:34

Børnene maler dyrene. Men dyrene laver ikke sig selv. Det gør Anni.

»Jeg har været vant til at stå op kl. fire om morgenen, så jeg kan ikke sove længe, så jeg tager en time i værkstedet hver morgen,« siger hun.

Det vil sige en time med dekupørsaven. I løbet af et dyrskue i Roskilde, omsætter hun cirka 500 træfigurer i alt. Hun kender derfor også alle tømrerhandlere i Ringsted, hvor hun henter krydsfinerplader – cirka 10 hele på årsbasis.

Modellerne af dyrene er hjemmetegnede.

»Jeg har den datter, der er meget kreativ, der har tegnet mange af dem,« siger hun.

Hobbyhold

Mellem dyrskuerne er det hobbyholdene hos 4H i Kværkeby, der nyder godt af Anni Hiltunens engagement og har gjort det i 35 år.

»Vi maler stof, syr perler og drengene er vilde med selv at save sværd,« fortæller hun.

Hjemmefronten er et husmandssted syd for Ringsted. Jorden passer de selv.

»Jeg kalder det for et museumslandbrug. Alting er i hvert fald gammelt,« siger hun med et glimt i øjet.

18 tdl. kan man dog ikke helt leve af, og arbejdslivet har bl.a. været rengøring, men pensionsalderen indtrådte for få måneder siden for den 65-årige energibombe.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu