Hun vendte staldinventarfirma - får prisen for Årets Præstation

Den prestigefyldte pris går til direktøren, der med en helt særlig personlig indsat ikke bare har reddet staldinventarfirmaet i en opsigtvækkende turnaround, men også har skaffet ordrebogen fuld og imponerende væksttal.

Kan man virkelig få succes i Danmark med noget så gammeldags og oldschool som at bøje jern og eksportere det til alle dele af verden.

Svaret er ja og så er det også fristende at tilføje, at det så sandelig også kræver sin kvinde.

Bag staldinventarfirmaet Aco Funkis succes står nemlig administrerende direktør Lene Bryde, der i Horsens hyldes for sin indsats med prisen for Årets Præstation på LandbrugsMedierne og Yaras konference Vækst'18, arrangeret af LandbrugsMedierne og sponseret af Gjensidige.

"Blandt et stærkt kandidatfelt har vi valgt, at Lene Bryde skal modtage prisen for ”Årets Præstation”. Gennem et stærkt personligt lederskab har hun skabt en bemærkelsesværdig turnaround for Aco Funki, som har vist stærk fremgang på nøgletallene", lyder begrundelsen fra Gjensidiges kommercielle direktør Lars Kronborg, som fortsætter:

"Samtidig har hun gennem sit virke i Danish Pig Academy et skarpt udsyn på fremtidens eksportmarkeder og fokus på at give danske virksomheder".

gennemførte livsnødvendig Turnaround

Lene Bryde har siden 1. juni 2009 været administrerende direktør i inventarvirksomheden Aco Funki A/S ved Herning, som har udmærket sig ved i seneste regnskabsår at opnå en tidobling af årets resultat efter skat og øge omsætningen med 66 procent.

Regnskabet er den seneste kulmination for virksomheden, der i 2009 var gennem en livsnødvendig turnaround, som Lene Bryde stod i spidsen for.

Lene Bryde har tidligere haft direktørstolen i Aco Funki. Som controller/økonomiansvarlig i Aco Funki gennem en årrække blev hun i perioden juni 2005 og frem til november 2006 indsat som konstitueret direktør. Hun forblev i virksomheden, da en anden direktør blev indsat.

I 2009 var situationen alvorlig for Aco Funki. Trods tab på over 100 mio. kr. fra 2004 til 2009 var de tyske ejere, Aco, ikke indstillet på at lukke virksomheden, men fik sammen med den lokale danske ledelse gennemført en omfattende omstrukturering.

Antallet af varenumre blev reduceret til en tredjedel, al produktion blev outsourcet, 60 procent af medarbejderstaben blev afskediget og nyt it blev indført. Øvelsen reducerede de faste omkostninger med to tredjedele og sammen med tilførsel af ny kapital fra ejerne var Aco Funki langt mere robust.

Lene Bryde stod også i spidsen ved overtagelsen af den konkursramte konkurrent Egebjerg, som Aco Funki med stor succes overtog i 2014. Resultaterne har efter rekonstruktionen kun kendt en vej: fremad!

Anført af en strategi om stor satsning på eksport er eksempelvis omsætningen steget med store to-cifrede procenter årligt.

Afsætningen af staldinventar sker nu til flere end 50 lande – herunder Kina, hvor ledelsen forventer vækstrater over 50 procent årligt.

Pig academy

Nøgletallene taler sit tydelige sprog om Aco Funkis udvikling siden 2009, hvor man stod faretruende tæt på en lukning og til nu, hvor virksomheden strutter af selvtillid og har meget store ambitioner for eksporten.

Bruttofortjenesten har de seneste år udviklet sig meget positivt: 8.583 mio. euro i 2017. 5.681 mio. euro i 2016, 5.474 mio. euro i 2015, 3.764 mio. euro i 2014 og 3.168 mio. euro i 2013.

I 2017 var Aco Funki blandt initiativtagerne og lægger lokaler til Danish Pig Academy, der samler hovedparten af aktørerne i sektoren, primært for at stå sammen på eksportmarkederne.

Samarbejdet har allerede markeret sig som en fortrinlig ramme for de danske aktører i sektoren, der alle i international sammenhæng er små virksomheder.

Faktaboks

Med Gjensidige som sponsor er det tredje gang en pris for Årets Præstation i landbrugserhvervet uddeles.

Prisen gives for en enestående personlig præstation i erhvervsklyngen omkring landbruget.

Prisen gives ikke til virksomheden, men til personen.

Kandidaterne skal have leveret markante resultater, der i vid udstrækning skyldes deres personlige engagement, talent og styrke.

De skal på den vis kunne fungere som inspirationskilde for andre og inkarnere, at erhvervssucces ofte kan føres tilbage til det personlige engagement.

Dommerkomiteen bestod i år af direktør Karen Hækkerup, L&F , kommerciel direktør Lars Kronborg, Gjensidige, sidste års vinder Axel Månsson og direktør Henrik Lisberg, LandbrugsMedierne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle