Hundebøll: Det er blevet billigere at drive DLG

Det seneste halvårsregnskab viser fremgang på alle tre forretningsben og en arbejdskapital, der er nedbragt med en mia. kr.

Den underliggende drift er forbedret, omsætningen er stabil, der er skåret en ordentlig luns af gælden, og det ser ud til, at bundlinjen for hele 2017 kommer til at slå nye rekorder.

De overordnede linjer i DLG’s nyligt offentliggjorte halvårsregnskab er kridtet op, og ifølge Kristian Hundebøll, ser det ganske fornuftigt ud.

”Vi har sporet kerneforretningen ind, og det er bestemt tilfredsstillende at se, at vi leverer på højere niveau end sidste halvår på alle tre forretningsben. Vi er ikke der, hvor vi skal være endnu, men vi er på rette vej, og samlet set regner vi med, at vi kommer ud med et bedre nettoresultat for hele året end sidste år,” siger Kristian Hundebøll med henvisning til februars årsregnskab for 2016, som endte ud i et rekordstort nettoresultat på 570 mio. kr.

En af årsagerne til, at Hundebøll og co. forventer en forbedret bundlinje er bl.a., at arbejdskapitalen er nedbragt med knap en milliard kroner i forhold til sidste halvår – i korte træk betyder det, at det er blevet billigere at få hjulene til at dreje rundt i DLG.

”I takt med at vi har skilt os af med en række selskaber, har vi nedbragt arbejdskapitalen, og vi er blevet bedre til at styre vores omkostninger. Kort fortalt, så skal vi bruge færre penge på at drive koncernen i dag end for bare et år eller to siden, og vi er ved at finde et fornuftigt niveau for vores pengeforbrug,” siger Kristian Hundebøll.

En lettere koncern

Kigger man nærmere på tallene, så er grovvarekoncernens bruttoomsætning endt på 24,7 mia. kr. for halvåret, hvilket er på niveau med sidste år. Også bruttoresultatet er forbedret en anelse og ender på 2,1 mia. kr., hvilket er knap 150 mio. kr. mere end første halvår sidste år.

Selskabets driftsresultat før afskrivninger (EBITDA) har ligeledes fået et lille nøk opad forhold til perioden sidste år. For første halvår 2017 ender den på 604 mio. kr.

”Vi er blevet lidt lettere samlet set, og den underliggende indtjening er blevet stærkere for koncernen. Det er vi meget tilfredse med,” siger Kristian Hundebøll.

russiske landmænd driller bundlinjen

Ligesom årsregnskabet tilbage i februar, blev de attraktive vitamin- og mineralaktiviteter i Vilofoss også til halvårsregnskabet fremhævet som et af de hjørner af forretningen, hvor der er solid fremgang på bundlinjen.
Resultatet vokser her samlet set med tre pct. i forhold til første halvdel af sidste år. Uden dog at kunne trække en lige streg i sandet mellem halv- og helårsregnskaber, så omsatte Vilofoss for tre mia. kr. og endte med et driftsresultat på 158 mio. kr. i hele året 2016.

Vilofoss sælger mineraler og vitaminer til mere end 60 lande i verden, men den nuværende vækst er dog i høj grad båret af det danske og tyske marked, ligesom der også for alvor er sat gang i eksportraketten i flere dele af Østeuropa.

”Det er et klart vækstmarked for os, og i Rumænien, Bulgarien og Ungarn har vi haft en pæn fremgang i eksporten. Det er område, hvor vi, i takt med at vi bygger et større marked op, ser muligheder for, at vi skal investere i produktionskapacitet,« siger han.

Købekraften hos de russiske husdyrproducenter halter dog, og det smitter af i salget af Vilofoss mineral- og vitaminer, der typisk ligger i det øvre prisleje.

”Det giver naturligvis mindre tonnage, mindre omsætning og dermed en svagere bundlinje,” siger Kristian Hundebøll, men fortæller, at mineral- og vitaminforretningen også ser yderligere lyspunkter på de to vækstmarkeder Frankrig og Kina.

Blandede bolcher skæpper i kassen

DLG’s blomsterforretning i form af Gasa Group præsterede i 2016 en rekordhøj indtjening på 28 mio. kr. for året, og også i dette års første halvår er blomsterbenet i topform. Her ligger årets resultat nemlig på samme rekordhøje niveau som tidligere, og det til trods for at marginerne har været lavere i den forgangne periode.

Også frasalget af Kongskilde har ikke overraskende givet ekstra penge på kistebunden. Selskabet blev sidste år splittet op, og i februar i år blev den tabsgivende agrodivision solgt fra.

Tilbage stod de to forretningsben Kongskilde Industri og Kongskilde Grain, som hver især byder på pæne overskudsrater. Det er dog ikke to områder, der passer ind i DLG-koncernens strømlinede strategi, og det har hele tiden stået i kortene, at de to ben skal skydes af til anden side, når lejligheden byder sig.

”Det er de sundere dele af Kongskilde, som måske har stået lidt i skyggen af den tabsgivende agrodel, der er tilbage. De rammer ikke vores bundlinje negativt, og derfor er vi også mere tålmodige, men overordnet set passer de ikke ind i vores kerneforretning. Så når vi har fået løftet selskaberne mere i forhold til potentialet, timingen er rigtig, og den rigtige køber står der, så er det bestemt noget, vi vil kigge på,” siger Kristian Hundebøll.  

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle