Af Lone Andersen, formand for familielandbruget VEST-Jylland

Hvis der er noget, der glæder mit landbrugshjerte, så er det, når jeg ser og hører om unge, der går mod strømmen og skaber en anderledes landbrugsproduktion.

Jeg tror ikke på, at ”one size fits all”, så derfor følger jeg med interesse, når nogle forsøger sig med mindre bedrifter eller alternative nicheproduktioner. Det er min oplevelse, at der lige nu er en trend, hvor modige, kreative unge tænker nye tanker. Hvad enten det er helt specielle afgrøder, produkter med en god historie eller eksperimenter med insekter, så hjælper det med at ”disrupte” os lidt ældre landmænd: Det er sundt, at vi bliver rystet i vores tænkning.

Mange mindre brug

Selvfølgelig skal der stadig være traditionelle, stærke gårde med køer eller grise og større planteavlsbrug. Men jeg ser gerne en hel underskov af mindre brug, som vil noget andet. Det kan meget vel være herfra, det vil boble frem med innovation og miljø- og klimavenlige løsninger, som kan ende med at smitte af på det eksisterende landbrug. Det er heller ikke utænkeligt, at vor tids store fokus på klima vil tiltrække unge, der vil eksperimentere med at drive landbrug på en mere bæredygtig måde og i mindre enheder.

Rumme nye kolleger

Det er mit håb, at vi i organisationerne kan rumme de nye kolleger og byde dem velkommen. Jeg tror, det haster med at få bevist og italesat over for driftsøkonomer, banker, ejendomsmæglere og landbrugsskoler, at der kan etableres en god businesscase, der både er bæredygtig og har sorte tal på bundlinjen – selvom landbruget er småt eller anderledes.

 

Landdistrikter blomstrer

Hvis unge lægger ud med en deltidsproduktion, så må vi støtte dem i det. Og mulighederne vil være større, hvis flere sælgere seriøst overvejede at sælge en bedrift i mindre stykker – mange har jo i dag produktion med mange kilometer mellem hver enkelt enhed. Så hvorfor ikke skille et fjerntliggende hjørne fra, hvor måske en ung landmandsfamilie med børn kan komme i gang for ikke så mange penge. Så kan mennesketomme landdistrikter blomstre op.

 

Sælgerpantebrevene

Det er min vision, og jeg er en ukuelig optimist. Fx har jeg bevaret troen på, at det vil lykkes at få vedtaget lovforslaget om lempeligere regler for beskatning af sælgerpantebreve. Reglerne vil lette generationsskiftet, fordi køber ikke skal betale hele summen kontant, men i stedet betaler i aftalte rater, samtidig med at sælger har pant i ejendommen. Det kan se svært ud at få lovforslaget igennem det nye Folketing, men jeg tror på det. Ideen er et godt bud på en effektiv iværksætterhjælp til unge landmænd. Det kæmper vi for at overbevise regeringen om!

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle