Hurtig vækst giver plads til afprøvning af flere avls-orner

Flere orner i afprøvning på SEGES Avl & Genetiks forsøgsstation Bøgildgård giver støre avlsfremgang. .

Foderautomater, som holder styr på, hvor meget de enkelte orner æder – det er et af de vigtige værktøjer, når man vil have præcise oplysninger om, hvad en orne er værd i avlen. Og det er netop en af de ting, de kan på Bøgildgård lidt uden for Kjellerup. Dér tester SEGES Avl & Genetik de kommende KS-orners fodereffektivitet – som er noget af det allervigtigste i svineproduktionen, skriver Seges Svineproduktion.

Foderudnyttelse hos DanBred-orner har været registreret på Bøgildgård siden 1993. De orner med den bedste foderudnyttelse bliver fædre til fremtidens generationer af DanBred Duroc, DanBred Landrace og DanBred Yorkshire. Og jo flere orner der bliver testet under samme høje standard, des bedre grundlag har man for at udvælge de bedste. Faktisk har avlsfremgangen for foderudnyttelse været forbedret med -0,041 kg foder/kg tilvækst per DanBred slagtesvin det seneste år. I kroner og ører betyder det en økonomisk fremgang for foderudnyttelse på 6,03 kr.

”De seneste års avlsfremgang for daglig tilvækst har gjort, at ornerne vokser hurtigere og derfor kommer hurtigere videre til KS-stationerne end tidligere. Dermed kan vi nu have 25 procent flere orner i afprøvningen ad gangen i forhold til tidligere,” siger Martin Mølgaard Pedersen, afdelingschef i SEGES Avl & Genetik.

Flere orner giver ekstra avlsfremgang

På Bøgildgård starter alle grise i klimastalden, før de kommer videre til afprøvningsstalden, hvor deres fodereffektivitet bliver registreret. Indtaget af grise er allerede øget, og de ekstra grise er netop nu i klimastalden, før de kommer videre i afprøvningen.

De 25 procent ekstra orner om ugen vil efter planen give 10 procent mere avlsfremgang for foderudnyttelse i forhold til, hvis antallet af orner var bibeholdt – hvor der altså også ville have været øget avlsfremgang på foderudnyttelse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle