HMA Maskinauktion havde en broget maskinpark under hammeren i det vestjyske i lørdags. Dyreste katalognummer gik for 380.000 kr., men så var det også imklusive nye dæk og ny motor.
»Jeg tror, det havde indbragt 15 til 20 procent mere for et år siden. Omvendt er der et stort fremmøde trods de hårde tider. Det skyldes, at folk retter øjnene imod brugt i stedet for nyt,« vurderede direktør hos HMA Maskinauktion, Jan Christensen efter lørdagens auktion hos Poulsens Maskinstation ved Lem.
Til trods for at omtrent 600 besøgte auktionen, røg mange af maskinerne på forhåndsbud. Jan Christensen mener ikke, det er fordi køber ikke har sat sig ordentligt ind i, hvad maskinerne var værd, før de bød over nettet.
»Det kan jo være, at de har beset maskinen tidligere. Kender vi ikke standen på maskinen, anføres det tilmed i kataloget som en hjælp,« forklarede han.
600 besøgende
»Det gik let med at sælge gummigedene og traktorerne. Sådan er det næsten altid. Værre er det med eksempelvis kartoffelmaskinerne,« konkluderede Jan Christensen.
Købelysten levede bestemt og resulterede i, at grej for imellem fire og fire en halv mio. skiftede hænder på små fire timer i og omkring hallerne i det vestjyske. »Maskinerne står udenfor, men vi bliver indenfor,« beroligede aktionarius flere gange fra salgsvognen, når regndråberne trommede på taget af den største maskinhal.
De der havde regnet med, at nedbør og kølig forårsblæst ville skræmme købere og høje priser væk, måtte gå skuffede hjem.
Nyere hk holdt prisen
I den dyre ende blev en New Holland TG 285 med nye dæk og ny motor solgt for 368.000 kr. inklusiv salær. Det var dog stadig omkring 100.000 kr. under, hvad de annonceres til hos maskinhandlerne.
100.000 kr. er netop det beløb, maskinstationsejer Mogens Frederiksen fra Aulum Maskinstation gav som eksempel, da LandbrugsAvisen talte med ham.
»Jeg har ikke købt noget i dag, men jeg ville godt turde at købe en brugt traktor på auktion. Hvis det var en af de store, måtte den dog højest have kørt 3.000 timer. Herefter er faren for ventende reparationer i transmissionen for stor,« forklarede han og vurderede:
»Det kan let koste 100.000 kr., og der er jo ingen forhandler bag.«
TG¿erens to mindre TM 165-brødre gik for 200.000 kr. inklusiv salær, hvilket er 50.000 kr. under, hvad de annonceres til. Det må anses som absolut tilfredsstillende priser for sælger, når de sælges som afhentet. Mogens Frederiksen havde et varmt øje til en Volvo L90C gummiged, men syntes slutprisen på godt 250.000 kr. var for høj.
Med og uden værdighed
»Den der er sjælden, men den kom godtnok også til at koste nok,« fastslog veteransamler Hans Henning fra Nordfyn og indrammede en Massey Ferguson 25 i kataloget med kuglepennen.
»12.650 kr. med salær, og man aner ikke, om den kan køre. Det er simpelthen for meget,« syntes han.
Omvendt syntes han, at den der fik en Massey Ferguson 135 med frontlæsser for 18.400 kr. gjorde et godt køb.
»De sælges til 40.000 kr.,« forklarede han.
En anden samler, Knud Kristensen fra Vong, købte fire. Blandt andet den meget sjældne Farmal DGD, som efter en god sky æter overraskede sin nye ejer med selv at kunne kravle op på den ventende autotrailer.