Især hveden er genstand for spekulation. 160-170 kr. er billigt, vurderer AgroMarkets.

"Det er vores indtryk, at de fleste landmænd har solgt maltbyggen og rapsen. Samtidig er likviditeten relativt god, og derfor læner de sig typisk lidt tilbage i sædet med hensyn til hveden. Det er primært hveden der bliver spekuleret i."

Det siger Torben Christensen, der er kornansvarlig i DLG Sjælland Nord. Trods en afventende holdning fra sælgernes side er det dog hans vurdering, at der stort set er afskibet korn fra Danmark i de sædvanlige mængder, og at den kornforbrugende industri er velforsynet med korn for den nærmeste fremtid.

"Vi skal længere hen, før der er udsigt til mangel. Markedet venter først mangel på korn i juni næste år," siger Torben Christensen.

I det sydlige Europa er der allerede tendens til, at korn skiftes ud med andre varer, eksempelvis majs.

Uforudsigelige spring

Ifølge Torben Christensen er det umuligt at sige, om kornprisen har toppet nu. Generelt kalder han det et svært marked at agere i, eftersom prisstigningerne eksempelvis på Matif og andre børser typisk er kommet pludseligt og i uforudsigelige spring på op til 10 kr. pr. hkg fra den ene dag til den anden. Bevægelserne i landmandspriser er dog oftest mere træge i bevægelsen.

"Jeg vil mene, at markedet stadig er fast, men når det går den anden vej, vil det komme til at gå stærkt," siger Torben Christensen.

En af de faktorer som gør markedet uberegneligt er, at kapitalfonde er aktive på markedet for futures, som også påvirker priserne på det fysiske marked. Den form for spekulation kan bidrage til en overvurdering af markedet, mener den kornansvarlige i DLG Sjælland Nord.

Spekulation

I Aarhusegnens Andel opleves der ingen træghed i landmænds vilje til at sælge kornet. Tværtimod er det meste korn, som er leveret til selskabet, blevet afregnet tidligere end sædvanligt, typisk allerede ved levering, oplyser forretningsfører Vagn Aage Jensen.

"Det er rigtigt, at nogle landmænd oplagrer kornet hjemme. Markedet er jo ret vildt for tiden, og det er naturligvis rart for planteavlerne, men vi skulle gerne have kødpriserne med op - ellers bliver især svineproducenterne hårdt ramt," tilføjer han.

Vagn Aage Jensen oplever ikke en fysisk mangel på korn som modsvarer, at priserne i år skal ligge mere end dobbelt så højt som sidste år, og han kan kun give et enkelt bud på årsagen.

"Det skyldes spekulation, og derfor er vi også utroligt opmærksomme på at være dækket af til den anden side i forhold til alt, hvad vi køber - det kan være fysisk eller via futures. For det kan gå den anden vej i et tempo, som vi aldrig har set før."

Ikke tegn på fald

Handelsrådgiver John Jensen, AgroMarkets, ser dog ingen tegn på, at kornpriserne står over for et fald, tværtimod.

"Man kan synes, håbe og tro på alt muligt omkring, hvordan priserne vil bevæge sig, men alle facts indikerer fortsat stigning. De 160-170 kr., som foderkorn nu koster i Danmark, er noget af det billigste korn du kan købe i Europa," siger John Jensen.

Han mener ikke, at kapitalfondes investeringer på futuresmarkedet er med til at drive kornpriserne op på et urealistisk niveau.

"Kapitalfondene har altid investeret i futures, og de er ikke skurke i den forbindelse. Det fysiske marked følger jo med, så grundlaget er i orden," fastslår handelsrådgiveren i AgroMarkets.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle