Hver anden glubske ulv er en hund

Hver anden gang, ulve er mistænkt for at angribe husdyr, viser det sig at være en hund.

Hunde synes oftere end hidtil antaget at være skurkene, når husdyr er bidt ihjel. Det mener såvel landbruget som Jægerforbundet og Danmarks Naturfredningsforening (DN), der har set på de dna-analyser, som Naturstyrelsen har taget, når der var mistanke om ulv.

Det seneste år har Naturstyrelsen lavet dna-test, når der var mistanke om, at en ulv har angrebet et husdyr. Af de 34 analyser har der været en ulv med i spillet i 22 tilfælde, mens der i 16 tilfælde har været hund med i spillet. I nogle tilfælde både hund og ulv.

Antallet af hunde, der angriber husdyr, kan sagtens være højere, da der kun laves dna-test ved mistanke om ulv og derfor kun i Jylland. Det mener Henrik Bertelsen, formand for Familielandbruget Sydvest og næstformand i Vildtforvaltningsrådet.

»Vi har fået at vide, at ulven skal vi finde os i, den er beskyttet. Men skal vi finde os i folks hunde?« spørger han.

Nyt at tænke hund

Og han frygter, at hunde langt oftere angriber dyr end hidtil antaget.

»Hvis jeg har fundet en kalv der er ædt af har jeg tænkt, at den er nok er død af sig selv, og så har ræven været forbi. Vi har jo ikke tænkt hund tidligere, men det gør vi nu,« siger han.

Jægere bekymrede

Claus Lind Christensen, formand for Jægerforbundet, er også dybt chokeret over at se, at hundene er frit på spil i naturen.

»Det viser tallene jo, at de er, og de tømmer nok flere fasanreder og snupper flere rålam, end de gør indhug i husdyr,« siger han.

Hos DN kalder naturpolitisk medarbejder Bo Håkansson det »helt vildt«, så stor en andel af angrebene der viser sig at være hunde.

»Det kommer bag på os alle i ulvegruppen,« siger han.

Han ærgrer sig over, at ulven dermed bliver bussemand for noget, hunde har gjort.

Claus Lind Christensen og Henrik Bertelsen er begge kede af, at Mark og Vejfredsloven er ændret af fødevareministeren, så man ikke længere har lov at skyde hunde efter visse regler

»Der blev ikke skudt mange hunde, men det havde nok en vis præventiv effekt, så de ikke fik lov at løbe frit rundt,« siger Henrik Bertelsen.

I dag kan man melde løse hunde til politiet, men ingen af dem tror, at løse hunde har højeste prioritet i politietaten.

De peger derfor på, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) bør forholde sig til problemet.

»Jeg tror, man skal overveje en oplysningskampagne,« siger han.

Hunde går til makronerne

Hos DN er man helt med på en oplysningskampagne.

»Jeg håber, problemet bunder i, at folk ikke tænker over, at selv om deres hunde er klappedyr hjemme, så går de til makronerne, når de kommer ud,« siger Bo Håkansson.

DN har ikke taget stilling til, om de synes, man skal kunne skyde hunde igen.

Ingen kommentar

LandbrugsAvisen har i en mail spurgt fødevareminister Dan Jørgensen (S) om han synes, det er et problem, at så mange hunde angriber husdyr og vildt, og om han vil ændre Mark- og vejfredsloven så man igen må skyde hunde, lave en kampagne eller andet.

Ministeren ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Faktaboks

Det viser dna-test

  • Der var spor af følgende i 34 test af døde dyr mistænkt for ulveangreb
  • 18 ulv
  • 10 hund
  • 3 ulv og hund
  • 2 hund og ræv
  • 1 ulv, hund og ræv

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle