Hver tredje dansker spiser mindre kød

Lige knap 30 pct. af de danske forbrugere svarer i en stor spørgeundersøgelse, at de enten har spist mindre kød end tidligere eller helt er stoppet.

Frikadeller, burgere og kyllingelår ser ud til at være på vej væk fra spisebordet hos en del danskerne. Det viser en nyligt offentliggjort rapport fra Aarhus Universitet, der har stillet næsten 3.000 forbrugere spørgsmål om deres kødforbrug. 

I alt svarer 29,6 pct. af forbrugerne - tre ud af ti, eller næsten en tredjedel - at de har reduceret eller stoppet deres kødforbrug. At det er en udvikling, der er på hastig fremmarch, kan man også se af tallene. En tredjedel har nemlig ændret kødvanerne inden for de sidste seks måneder.

Unge, velduddannede storbykvinder

Hvis man gerne have et billede på nethinden af den typiske dansker, der godt kan finde på at sige nej tak til en gang spaghetti med kødsovs, så skal man bare tænke på en ung kvinde bosat i Storkøbenhavn og udstyret med en vidergående uddannelse.

Eller omsat til procenttal, så består gruppen af forbruger med nedsat kødtrang af 62 pct. kvinder, 40 pct. er i aldersgruppen 18-34, 37 pct. bor i Storkøbenhavn og 67 pct. har en videregående uddannelse.

Især det med uddannelsen er ret afgørende. Den største forskel findes nemlig i uddannelsesniveauet, og hvis man møder to tilfældige personer til en komsammen, hvor den ene har en videregående uddannelse, og den anden har en folkeskoleeksamen, er det dobbelt så sandsynligt, at det er vedkommende med den højeste eksamen, der har reduceret kødforbruget.

Spiser alligevel ofte kød

At der ikke nødvendigvis er tale om en kraftig reduktion af kødforbruget, kan man se, fordi to ud af fem stadig spiser kød hver dag og halvdelen stadig definerer sig som kødspisere. Her er det også vigtigt at pointere, at undersøgelsen er bygget på forbrugernes egne besvarelser og altså ikke giver noget svar på, om det samlede kødforbrug er faldet.

Forbrugerne angiver selv, at de vigtigste motiver for at reducere kødforbruget er hensynet til miljø, klima, sundhed og dyrevelfærd.

For at reducere eller udelade kødet i kosten angiver forbrugerne, at mørkegrønne grøntsager, nødder, ærter, bønner og linser er hyppigt valgte fødevarer, mens alternativer til klassiske mejeriprodukter, såsom plantedrik og vegansk smør, også anvendes ofte. 

Langt størstedelen (87 pct.) af de personer, der har reduceret deres kødforbrug, mener, at de får dækket ernæringsbehovet med deres nuværende kost

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle