Hvidtfeldt: Næstved-logik vil lukke landbruget

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, appellerer til lokalpolitikerne i Næstved om at vise lederskab og tænke på erhvervsudviklingen.

"Det er forfærdeligt, at politikere sætter fagligheden og lovgivning over styr til fordel for følelser og folkestemning. Hvis politikerne i Næstved ikke viser lederskab, så er det en alvorlig situation, for så risikerer man også andre steder, at landmændene ikke kan få lov til at producere, selvom der er taget hensyn til miljø og naboer."

Sådan reagerer Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, efter Næstved Kommunes teknikudvalg mandag denne uge nedstemte en miljøgodkendelse, hvor Søren Hansen havde søgt om udvidelse af sin svineproduktion. Kommunens forvaltning havde ellers lagt op til godkendelse. Men mange naboer er imod. De klager over blandt andet transportgener og risiko for gyllestank og fluer.

"Det er trist, hvis landmanden i sådan et tilfælde, hvor indstillingen er så klar, skal gå til Natur- og Miljøklagenævnet, hvor han sandsynligvis vil få  ret," siger Lars Hvidtfeldt.

En af politikerne, Niels Kelberg fra Dansk Folkeparti, kritiserer forvaltnings oplæg til godkendelse. Han stemte især nej til udvidelsen, fordi bedriften ligger i et Område med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD). I nærheden er der desuden skovlinje og vandløb, og Niels Kelberg frygter, at en gyllevogn vil vælte eller gyllebeholder lække.

"Selve miljøgodkendelsen tager jo netop højde for disse ting," påpeger Lars Hvidtfeldt.

"Så skal man jo ophøre med al menneskelig aktivitet inden for de områder, hvis man fører den argumentation til ende."

OSD i 35 procent af landet

Omkring 35 procent af landet ligger i OSD-områder, så hvis logikken føres ud i livet, så har det alvorlige konsekvenser, siger vice-formanden.

"Det har den betydning, at husdyrsproduktionen ville lukke ned i alle de områder. Det ville betyde slagterilukninger, mejerilukninger, og at serviceerhvervene mister deres kunder," påpeger Lars Hvidtfeldt.

"Vi har jo andre naturområder, hvor landbruget tager ekstra hensyn til ammoniak, habitatdirektivet og lignende. Og så er der stort set ingen områder tilbage  med den tankegang," siger han.

"Min appel til politikerne er, at de viser lederskab og tænker på erhvervsudviklingen," siger Lars Hvidtfeldt.

Byrådet skal behandle sagen d. 24. februar. Søren Hansen har meldt ud, at han vil klage til Natur- og Miljøklagenævnet, hvis byrådet afviser at give miljøgodkendelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle