Hvis man spørger landmændene: Investerer hellere i en ekstra traktor end ny bil

Maskinpower, præcisionsteknologi og kabinekomfort står højere på ønskelisten end krom, lak og læder hos landmænd, der generelt ikke skifter bil så ofte som danskerne i almindelighed.

De fleste vil nok gerne have en ny bil, men hvis landmanden skal vælge, så vil han altså meget hellere have en ny traktor.

Det viser en spørgeundersøgelse, som LandbrugsMedierne har gennemført blandt L&Fs medlemmer.

I undersøgelsen har godt 1.300 landmænd - med tryk på sidste stavelse, for kun fem procent af besvarelserne kommer fra kvinder - blandt andet svaret på, om de har tænkt sig at købe ny bil eller ny traktor i år.

14 procent svarer ja til bilen, mens hele 18 pct. eller næsten hver femte foretrækker en ny traktor. Det skal dog siges, at mens man på spørgsmålet om ny bil kun kunne svare ja eller nej, så var der også en katagori for tvivlerne i spørgsmålet om en ny traktor. Den benyttede seks procent sig af.

Det er dog næppe forkert at lægge nølerne og ja-sigerne sammen, for det må sammenlagt give den gruppe, der ikke afviser at købe ny traktor.

Skifter sjældent bil

At 14 pct. siger, at de vil købe ny bil i år, svarer til, at man som landmand skifter bil hver syvende år. Gennemsnittet for danskerne er, at man skifter hvert fjerde-femte år. Så det er under normen og bestemt ikke bekymrende, siger virksomhedsrådgiver i Sago Lars Just Elnegaard, der blandt er specialist i privatøkonomi.

Esper Nørremark fra Vroue ved Viborg er slagtesvineproducent og købte faktisk en bil nummer to tilbage i december. Han fortæller:

"Bilen skal ikke skiftes, da vi i december købte en anden bil nummer 2. til 20.000 kr., som jeg bruger, når fruen er på arbejde som sygerplejerske. Bil nr. 1 har vi kun haft i knap 3 år, så den skal ikke skiftes".

Han suppleres af Niels Hansen, 67, der er planteavler ved Faaborg:

"Vi har ingen planer om ny bil i 2020. Vi har en Golf fra 2002 - synet i november 2019 og en VW Transporter fra 2012 - købt nysynet i 2019".

Det samme fortæller Carsten Nymand Larsen, der også er planteavler, men fra Søllested på Lolland:

"Vi har ingen planer om at købe ny bil i 2020. Min kone har firmabil, så jeg kører kun ca. 5.000 km om året. Den bil, jeg har nu, skal køre ca. 5-8 år endnu".

Og så er der Klaus Aage Bengtson, 57 og fra nordjyske Hals. Bengtson har økologisk planteavl med fremavl på 1.100 ha, der indrømmer, at han allerede er godt kørende:

"Med hensyn til personbil er vi godt kørende i BMW 530 x drive og den er betalt, så det varer nok et par år, før den skal byttes".

Griseproducenterne vil have bil

Ser man på de enkelte driftsgrene, så er det i lyset af de solide grisepriser ingen overraskelse, at flere griseproducenter end mælkeproducenter har bil-planer.

Hver femte - 21 pct. - af dem med grise i stalden vil købe en ny bil i løbet af året. Det er mere end dobbelt så mange som mælkeproducenternes 9 pct. og noget højere end planteavlernes 14 pct.

Faktisk er tallet for griseproducenterne så højt, at det overstiger trangen til en ny traktor. Sådan en er der "kun" 18 procent af dem med grise i stalden, der har kig på.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle