I 600 meters dybde: Insekt- og planteproduktion i gammel mine i Finland

Europas dybeste mine, hvor der graves efter uædle metaller, skal nu genbruges til insekt- og planteproduktion.

Insekt- og planteproduktion i 600 meters dybde lyder måske skørt, men er intet mindre end hvad de har gang i hos Pyhäsalmi minen i Finland.

I minens underjordiske rum, der tidligere har været brugt til at mine efter uædle metaller, skal der nu i stedet oprettes et testmiljø for nye produktionsmuligheder for fødevarer.

Det er allerede lykkedes at dyrke planter i Pyhäsalmi minen i 600 meters dybde, men nu skal forsøget udbygges med insektproduktion i 1430 meters dybde.

Som et nyt projekt er produktionen hen over sommeren blevet udbygget med en insektfarm, hvor der dyrkes fårekyllinger, på minens hovedniveau på 1430 meters dybde. 

Projektet kaldes 'Callio Edible Insects From Mine' (Callio Spiselige Insekter fra Mine' red.), og målet med projektet er at udvikle et økologisk, miljørigtigt og effektiv måde at dyrke insekter. Blandt andet bruger man varmen fra jorden og andre cirkulære principper i produktionen.

"Insekter har et kæmpestort potentiale for den den globale fødevareproduktion. Vi tester automatiserede teknologier til insektproduktion i det her projekt, som gør det muligt at producere fårekyllinger i forskellige miljøet uden daglig pleje", siger Robert Nemlander fra firmaet Entocube, der oprindeligt fik ideen til projektet.


Billede af insekt taget i minen i 1430 meters dybde. Foto: Hannele Blomqvist, CEIFM Project Manager

Lige nu er man igang med at gro den første population af insekter, og projektet løber fra 1. december 2018 til 30. november 2020.

Fremover er målet at automatisere hele produktionen af insekter, og at producere insekt-fødevarer, der kan være med til at sikre bæredygtig fødevareproduktion i fremtiden. 

Derudover er holdet bag minen ved at undersøgemulighederne for at komme til at arbejde sammen med den internationale Mars-forskning, da forholdene i minen svarer til det i lave-tunellerne på Mars.

"Undersøgelser har vist, at insektfødevareproduktion til mennesker, der flytter til Mars i fremtiden, ville være muligt", siger projektleder Hannele Bomqvist.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle