I dag danser køerne i hele landet

Præcis kl. 12 i dag lukkes de økologiske køer på græs på Økodag.

Danske børnefamilier, landmænd og veganere fra foreningen Go Vegan mødes i dag, når de økologiske køer gå forårs-amok med hop og spring på marken.

Præcis kl. 12 i dag 15. april bliver de lukket på græs for første gang efter en lang vinter i stalden.

Den begivenhed har en lang række økologiske landmænd inviteret danskerne med til.

Åbner kl. 10

Gårdene åbner kl. 10 og de besøgende opfordres til at komme i god tid, hvis de vil slippe for en lang bilkø.

»Køernes forårsfest«, Økodag, er et tilløbsstykke, som hvert år får op mere end 200.000 danskere til at samle familien og køre ud til en økologisk gård.

»Økodag« kalder arrangørerne den begivenhed, som siden begyndelsen i 2005 er blevet landets største nationale landbrugs- og fødevareevent.

Øger salget

Men Økodag er mere end en festdag - den er også cool business.

»Det er en rigtig vigtig begivenhed,« siger Økologisk Landsforenings formand Per Kølster til DR P4 Midt & Vest.

»Vi når meget bredt ud i befolkningen på den måde, at det jo appellerer til unge og gamle, børnefamilier, bedsteforældre og så videre.«

235.000 besøgende tog forbi Økodag sidste år.

Ifølge Økologisk Landsforenings egen analyse fra den dag gjaldt det for over halvdelen af gæsterne, at de ikke i forvejen købte mange økovarer. Men samtidig svarede knap 80 procent af den gruppe i en spørgeskemaundersøgelse, at Økodag øger deres interesse for at gøre det i fremtiden.

Kampagner

Den detalje har man fanget hos Coop Danmark, som står bag Kvickly, brugserne, Fakta og Irma.

Her kører man hvert år kampagne på økologiske varer i ugen op til og ugen efter Økodag. Det betyder, at Coop i den periode sælger op mod ti procent mere økologi end normalt.

»Vi kan jo se hver gang, der har været ekstra fokus på økologien, at salget løfter sig. Og selvom det falder lidt ned igen på den anden side, så falder det ikke helt ligeså langt ned igen,« siger Coops CSR-chef Thomas Roland til DR P4 Midt & Vest.

Veganerne kommer også

De senere år har der dog været nogle dråber malurt i bægeret ved Økodag, som veganerforeningen Go Vegan har udset sig som en anledning til at markere deres uvilje mod landbrugets brug af husdyr.

Hos seks af de økologiske gårde kan man derfor forvente, at der vil stå en lille skare med bannere og skilte, der protesterer mod »mælkeindustrien.«

Talsmand for sammenslutningen Mathias Elrød Madsen siger, at det er for at gøre de besøgende på gårdene opmærksomme på, at der er etiske problemer ved mælkeproduktionen, som også gør sig gældende hos de økologiske køer - bl.a. at man tager kalvene fra deres mødre kort efter fødslen.

»De er velkomne«

Hos Økologisk Landsforening, der står bag økodagen, siger formanden Per Kølster, at veganerne er velkomne til at demonstrere, men han giver ikke meget for deres argumenter.

»Det er et synspunkt, man kan have, hvis man mener, at dyr under ingen omstændigheder må tjene mennesket og indgå som en del af vores landbrug. Men den måde, vi behandler dyr på i det økologiske system, tager jo optimalt hensyn til at sikre det enkelte dyrs trivsel, siger han.

Men de veganske aktivister skal være velkomne, forsikrer han.

»Vi vil servere kaffe og tage os pænt og venligt af dem. Så regner vi med, at vores gæster ser, at det foregår – men at de fleste gæster er kommet for at se de dejlige dyr komme ud af stalden efter en lang vinter.«

»Vi sår et frø«

Mathias Elrød Madsen, talsmand for Go Vegan, mener, at veganerforeningen kan ændre på folks holdning til mælkeprodukter ved at demonstrere ved arrangementer som øko-dagen.

»Der er nogen, vi vil så et frø hos,« mener han.

»Vi kan jo se, at der i disse år bliver flere og flere veganere i Danmark og resten af verden.«

Go Vegan regner med, at omkring 20 personer vil demonstrere ved økodagen i Them og Randers. Der er også planlagt demonstrationer i Kirke Hyllinge, Broager, Varde, Storvorde og Tommerup.

Find en gård og læs mere på Økodag.dk

/Ritzau/ og hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle