I disse fire kommuner skal der findes nye veje til et rent vandmiljø

Fire kommuner har nu fået 11 måneder til at finde ud af, om der er alternative veje til at opnå god økologisk tilstand i hav og fjorde end store kvælstofreduktioner.

Det er nu udpeget hvor henne i landet, der skal oprettes såkaldte kystvandråd, som skal afdække, om der er alternative veje til at opnå god økologisk tilstand i hav og fjorde. I dag er det kun kvælstof, som der er fokus på, når det kommer til at leve op til EU’s vandrammedirektiv.

I alt fire kommuner er udvalgt blandt otte ansøgere til at få et kystvandråd. Det drejer sig om Viborg Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Varde Kommune og Odense Kommune.

Kystvandrådene kommer til at bestå af både erhvervs- og interesseorganisationer med fokus på vandmiljøet. Det var under Landbrugsaftalen fra oktober 2021, at man blev enige om at sætte penge af til kystvandråd.

Det skete i forlængelse af den af landbruget meget efterspurgte ’second opinion’, hvor udenlandske eksperter skal gennemgå det faglige grundlag bag kvælstofmålene i vandplanerne.

En af de erhvervsorganisationer som kommer til at være med i kystvandrådene, er Landbrug & Fødevarer. 

Herfra glæder man sig over, at der nu skal ses på alternative veje for at nå i målene om god økologisk tilstand.

- Det har vi ventet utålmodigt på siden ansøgningsrunden sluttede i oktober (7. oktober, red.). Det er så på grund af valget, at det først er nu, at det kommer. De har meget kort tid til arbejdet, så nu skal de bare i gang, siger Marie Østergaard, seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer med ekspertise i vandmiljøet.

Har kun 11 måneder

Kystvandrådene har kun frem til 31. december i år, og dermed altså kun 11 måneder at arbejde i. 

Fra Marie Østergaard lyder det, at til trods for den meget korte arbejdstid, så er det en kæmpe sejr, at kystvandrådene overhovedet er nedsat. I Landbrug & Fødevarer har man i årevis nemlig talt for, at der skal findes lokale løsninger i de enkelte fjorde for at nå vandmiljømålene.

- Det er den tilgang, som vi mener, er den rigtige. Hver enkelt fjord har sin specielle problemstilling og sin historie. Og dermed også hver sine løsningsmuligheder, siger Marie Østergaard, der tilføjer, at den tilgang, som man har med vandplanerne lige nu, hvor den eneste knap man skal skrue på er kvælstof, den kommer ikke til at give et sundt vandmiljø.

- Så vil man have et sundt vandmiljø, så hurtigt og billigt som muligt, så er det lokale analyser, som der skal til, siger hun.

I de fire kommuner, der er udvalgt, er der tale om fjorde og kystvande, som er meget forskellige. 

Meget tilfredse

Et af stederne som er udvalgt, er Odense Fjord, hvor man længe har været i gang med det såkaldte Odense Fjord-Samarbejde. Et samarbejde, der har Centrovice-formand, Torben L. Povlsen i spidsen, og han glæder sig over at have fået ja til at få tilført ekstra midler til at få nedsat et kystvandråd.

I en pressemeddelelse siger han:

- Da vi tilbage i 2020 tog initiativ til Odense Fjord Samarbejdet, var det netop, fordi vi ved, at løsningerne på lokale udfordringer bedst findes lokalt. Derfor har vi også brugt energi på at byde ind på de kystvandråd, som Folketinget lagde op til i landbrugspakken. Et af vores grundlæggende principper er, at de løsninger, vi søsætter, skal være baseret på viden. Så vi er meget tilfredse med, at vores stærke arbejde får et løft med den her bevilling, siger Torben L. Povlsen.

Det er en taskforce ledet af Finansministeriet, der har udvalgt de fire kommuner ud af de otte kommuner, der havde søgt.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle