Ild fik fat i mejetærsker med fuld tank: Udbrændte på minutter

Fem år gammel Lexion udbrændte på få minutter og sank 45 centimeter i chassiset.

I Grumstrup ved Odder fik Morten Larsen fra Bisgaards Maskinstation sig en grim overraskelse da hans Lexion 660 brød i brand. 

”Det var jo lidt en grim oplevelse”, siger Morten Larsen. 

Han havde samme morgen gjort mejetærskeren klar til dagens høst og fået den blæst grundigt igennem på grund af den store brandfare. 

Men efter blot to timer på marken hos kunden gik det galt. Morten Larsen opdagede brand i mejetærskeren og sprang ud af førerhuset for at få fat i slukkeren.

Men der var det allerede for sent.

”Det gik hurtigt, og efter et minut var den omspændt af flammer. Efter otte minutter var den totalt udbrændt”, siger han til landbrugsavisen.dk. 

Branden var så kraftig og varm, at mejetærskeren er sunket hele 45 centimeter i chassiset.

Heldigvis fik han i samarbejde med kunden begrænset omfanget ved hjælp af en frontlæsser, som de brugte til at dumpe jord rundt om mejetærskeren. 

”Den (mejetærskeren, red.) var næsten lige blevet tanket, så den havde vel 850 liter diesel på”, tilføjer Morten Larsen.

Ny Lexion indenfor fire timer

Allerede mens brandvæsenet var i gang med at slukke mejetærskeren, deres tredje den dag, havde Morten Larsen kontakt til maskinstationens ejer, hans svigerfar Claus Bisgaard. 

”Han tog det meget roligt. Det første, han ville vide, var, om der var sket mig noget”, siger Morten Larsen. 

I samme tidsrum havde han også kontaktet maskinstationens forhandler, som havde en spritny Lexion 660 klar til leje allerede fire timer efter branden. 

”Det er vi meget taknemmelige for”, siger Morten Larsen. 

Han beretter om en nem høst, hvor de har høstet for lutter tilfredse kunder. Til gengæld har udbyttet været dårligt. Cirka 25 procent under normalen på både på maskinstationens egne 120 hektar og på tværs af kunder. 

”Men det har været dejligt tørt og kvaliteten god. Og så er kornpriserne jo på vej op, så måske er det ikke så galt pengemæssigt”, spekulerer Morten Larsen.

Han fortæller desuden, at de har fået det halm i hus som de skulle, men at de har måttet hente det på et langt større areal. 

”Stykmæssigt har vi, hvad vi skal, men ikke vægtmæssigt”, afslutter han høstberetningen.

Nu ser han og resten af maskinstationen sig om efter en ny mejetærsker til næste høst.

Morten Larsen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sit indsendte billede.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her 

Konkurrencen slutter den 2. september 2018.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord

Skyd høsten , Skyd Høsten 2018 , brand

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle