Indvandrere bragte landbruget til Danmark

Arkæolog Lasse Sørensen redegør i sin ph.d.-afhandling for, at det var indvandrere, der bragte landbruget til Danmark.

Det var vesteuropæiske indvandrere, der for 6000 år siden bragte landbruget til Danmark.

Det konkluderer arkæolog Lasse Sørensen i sin ph.d.-afhandling ”From hunter to farmer i Northern Europe. Migration and adaption during the Neolithic and Bronze Age”, som er udarbejdet på Københavns Universitet og Nationalmuseet, skriver Nationalmuseet.

Lasse Sørensen mener, at landbrugets spredning til Skandinavien i stenalderen var et resultat af, at mennesker fra etablerede landbrugssamfund indvandrede og bosatte sig i Danmark.

”Indvandrerne fra syd havde de rette kompetencer og evnen til at lære den indfødte jæger-samler-befolkning i Danmark om landbruget… Det kræver en stor viden at dyrke jorden. Det forudsætter en helt anden teknologi, end den jæger-samlere er i besiddelse af,” fortæller Lasse Sørensen.

michelsberg-folkene ekspanderede

Lasse Sørensen fører i sin ph.d.-afhandling beviser for, at det var agerbrugere fra det nuværende Belgien, Frankrig, Sydtyskland og Schweiz, samlet kaldet Michelsberg-kulturen, der ekspanderede mod nord.

Det har været en gængs opfattelse, at landbruget opstod som en følge af intern social konkurrence blandt jæger-samlere i Sydskandinavien, men Lasse Sørensen mener, at det ligger i landbrugssamfundets natur at vokse. Det skaber fødemæssigt overskud, der resulterer i øget befolkning, og på et tidspunkt må de ekspandere.

Michelsberg-folkene ekspanderede omkring 4400. f.Kr. til Nordtyskland, og 400 år senere slog de sig ned i Danmark og Sydskandinavien.

mangel på konkurrence

Lasse Sørensen fortæller, at en af fordelene var, at der i Skandinavien ikke var andre bønder at konkurrere med. Den danske Ertebølle-kultur var jægere og samlere, der levede af jagt og fiskeri, og de derfor ikke konkurrerede om de samme føderesurser.

Lasse Sørensen forestiller sig, at det var ”spejdere” fra Michelsburg-kulturen der sonderede terrænet og slog sig ned. Senere fulgte større grupper af indvandrere trop, og i løbet af få generationer opstod der en helt ny materiel kultur, der lå langt fra de danske jæger-samleres oprindelige kultur.

Det tyder på, at integrationen gik godt. De udefrakommende indvandrere sparkede innovation i den danske jæger-samler kultur, og der opstod et særegent landbrugssamfund, hvor jagt og fiskeri spillede en supplerende rolle, fortæller Lasse Sørensen.

Der opstod omkring 3.800 f.Kr. et behov for at hævde ejerskab over jorden, og bønderne begyndte at begrave deres døde i stendysser, der skulle markere ejendomsretten til jorden. Landbruget havde for alvor etableret sig: Danskerne var blevet bønder.

Emneord

forskning

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle