Ingen af eksperternes bud på en CO2-afgift lever op til regeringsgrundlaget

Ingen af de tre modeller lever op til regeringsgrundlaget ved ikke at gå ud over landbrugets konkurrenceevne. Det erkender økonomiprofessor Michael Svarer.

Der skulle kun gå en uge fra Svarer-udvalget præsenterede sine tre modeller for, hvordan man kan indrette en CO2-afgift på landbruget, før der blev stillet spørgsmålstegn ved hele eksistensberettigelsen bag modellerne.

For nu viser det sig, at ingen af modellerne lever op til regeringsgrundlaget. Det skriver Berlingske.

For ifølge regeringsgrundlaget må en klimaafgift ikke gå ud over landbrugets konkurrenceevne og "samlet set" ikke må koste arbejdspladser i landbruget.

Men det kan ikke lade sig gøre erkender manden, som er sat i spidsen for udvalget, økonomiprofessor Michael Svarer. En model, der både leverer klimareduktioner og lever op til hel regeringsgrundlaget er ifølge ham ”utopi”. 

- Det vores modeller viser - og som vi også har talt om - det er jo, at konkurrenceevnen for danske landmænd bliver forringet, især i model 1 og 2 og især for den animalske produktion, siger Michael Svarer.

Uanset hvilken model politikerne vælger, når vi målene i klimaloven om 70 procent reduktion af drivhusgasudledninger i forhold til 1990. 

Men kun modellen med den højeste klimaafgift, 750 kroner per ton, lever op til målet fra den historiske landbrugsaftale om at sænke landbrugets udslip med mindst 55 procent. Det skriver Altinget.

/kold

Emneord

Co2-afgift

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle