Ingen grund til at afskrive korn som fremtidens afgrøde

Danmark er et smørhul, når det gælder om at dyrke afgrøder i fremtiden. Det ændrer klimaforandringerne ikke på lige med det første.

Troels Toft, sektordirektør for Planter i Seges og professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet var enige om at udpege Danmark som et "smørhul", når det gælder planteavl i sessionen "Fremtidens Planteavl" på L&Fs delegeretmøde i Herning. Danske landmænd har masser af muligheder for planteavl, selv om klimaforandringerne får både temperaturen og nedbøren til at stige. Klimaforandringer til trods vil dansk landbrug fortsat være et smørhul

"Vi kan dyrke virkelig mange forskellige afgrøder. I dag er kun halvdelen af det danske forbrug af grøntsager dyrket i Danmark. Hvis forbrugerne vil efterspørge det, så ser jeg ingen grund til, at det ikke skulle kunne dyrkes på danske marker", sagde Troels Toft.

"Det allermest afgørende er, hvad der bliver efterspurgt. Hvis folk vil købe det, så kan det laves i Danmark", sagde Troels Toft og nævnte som eksempel nødder, som Danamrk har en enorm import af, fordi det er en arbejdstung afgrøde.

"Der er kommet flere amerikanske sorter, som er velegnet til at blive maskinplukket. Så dem kan vi også begynde at se på", sagde Troels Toft og pegede på, at en faldende griseproduktion vil mindske behovet for at dyrke korn i Danmark.

"Hvis griseproduktionen eksempelvis falder med 1 mio., så vil det frigøre 20.000 hektar, som vi før dyrkede foderkorn på".

Tørke bringer korn i spil

Men det er nu for tidligt at afskrive korn helt, mener professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

"Tørke er ikke bare et spørgsmål om nedbør,. Det er i lige så høj grad et spørgsmål om fordampning, som vil stige, når temperaturen stiger", sagde Jørgen E. Olesen og fortsatte:

"Historisk set har 10 procent af kornarealet på verdensplan hvert år været ramt af tørke. Men med stigende temperaturer vil op mod 30 pct. af verdens kornarealer blive tørkeramte. Det får enorme konsekvenser for verdens kornhøst. Så måske er det ikke kornproduktionen, som danske landmænd skal udfase lige med det første", sagde Jørgen E. Olesen.

Emneord

Delegeretmøde 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle