Ingen grund til ros for dyrevelfærd

Kvægbrugets indsats for at forbedre dyrevelfærden har hindret, at erhvervet er blevet hængt ud - men det betyder ikke, at kvægbrugerne har krav på mere ros, siger medlem af Dyreetisk Råd.

"Man kan jo ikke både blæse og have mel i munden, og derfor synes jeg, at det er underligt, hvis man fra kvægbrugets side ønsker en særlig påskønnelse for den indsats, man har gjort for at fremme god dyrevelfærd. Tværtimod bør man glæde sig over, at man i modsætning til f.eks. svinebranchen ikke står med et negativt image i forhold til dyrevelfærd."

Med de ord fik professor Peter Sandøe, Københavns Universitet og medlem af Det Dyreetiske Råd, nok nogle af lytterne til at sidde uroligt på stolen under hans indlæg på Kvægkongressen.

Hans opgave var at besvare spørgsmålet om, hvorfor kvægbruget ikke får ros for den indsats, erhvervet gør for dyrevelfærden. Men der er slet ingen grund til ros, sagde Peter Sandøe.

"Mange af de initiativer, som i forhold til kvægbranchen hidtil er taget under overskriften "dyrevelfærd", er dog ikke kun til gavn for dyrene. Der er tale om initiativer, som måske ikke for alle producenter lønner sig her og nu, men som på langt sigt skulle kunne tjene sig ind i form af sundere og dermed mere produktive dyr. Samtidig er det afgørende for erhvervets image, at der er fodslag omkring emnet dyrevelfærd, så et mindretal af producenter, som ikke har styr på tingene, ikke kommer til at kaste negativt lys på branchen som helhed," sagde Peter Sandøe.

Undgår fokus fra medier

Netop kvægbruget har undgået det mediecirkus, som svineproduktionen er blevet ramt af. For Peter Sandøe er det sådan set nok til at begrunde den indsats for dyrevelfærd inden for kvægbruget, som er taget.

"Det er klart, at der har været forslag til regler for dyrevelfærd på den offentlige dagsorden, som kunne have ramt erhvervet hårdt på konkurrenceevnen. Det gælder for eksempel forslaget om at indføre lovgivning om, at alle malkekøer skal på græs. Men det forslag var der som bekendt ikke politisk flertal for at gennemføre," påpegede Peter Sandøe.

"Indtil nu er der, vil jeg påstå, ikke tale om, at dansk kvægproduktion i kraft af nationale dyreværnsregler er blevet udsat for indgreb, der i nævneværdig grad er konkurrenceforvridende, men alene om, at samfundet har fastlagt nogle rimelige mindstekrav til god dyrevelfærd. Disse regler kommer selvfølgelig dyrene til gode, men reglerne er efter min mening også i erhvervets egen interesse," fortsatte han.

Fasthold position

Peter Sandøe konstaterede, at kvæg har altid stået højt på listen over dyr, som mennesker holder af og ønsker at beskytte. Samtidig viser internationale undersøgelser, at moderne mennesker generelt mener, at kvæg lever et bedre liv og bliver behandlet bedre end andre former for produktionsdyr.

Endvidere har branchen den store fordel, at forbrugere, som ønsker det, kan købe en stribe mejeriprodukter med særligt fokus på dyrevelfærd. Det gælder både økologiske produkter og konventionelle, såsom Lærkevang.

"Så i stedet for at spørge, hvorfor kvægerhvervet ikke bliver påskønnet for sin indsats for at fremme god dyrevelfærd, bør man fra erhvervets side være glad for, at man ikke bliver hængt ud for at have dårlig dyrevelfærd," sagde Peter Sandøe.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle