Ingen pragmatiske løsninger om ly og læ

Den nye dyrevelfærdslov lægger op til, at ministeren får mere frihed til at disponere. Det gælder dog ikke på alle områder. Der vil for eksempel fortsat være ufravigeligt krav om læskure til udegående kødkvæg om vinteren, også selv om kravet ingen velfærdsmæssig mening giver.

Søren Riis Vester er som indehaver af Hedebo Angus Farm i Finderup en af de landmænd, som det rammer. Hans robuste angus aberdeen dyr klarer vinteren i fin form uden læskure, som de slet ikke vil benytte.

»Racer som angus aberdeen har simpelthen ikke behov for læskure. De anlægger vinterpels og får et fedtlag, som gør det helt overflødigt. Dyrenes Beskyttelse har også sagt god for velfærden i den måde, jeg holder dyrene på, og sundhedstilstanden er helt i top, ikke bare i min besætning, men generelt hos det udegående kødkvæg, som stort set aldrig er syge, der er altså intet antibiotikaforbrug«, fortæller Søren Riis Vester, som anslår, at læskure til hans besætning koster 150.000-200.000 kr.

Dertil kommer så en masse bureaukrati og ekstra arbejdsopgaver.

»Jeg synes, det er meget underligt, at i en tid, hvor man taler så meget om miljø- og klimahensyn, tvinger man produktioner som min i en retning, som gør, at den bliver meget mindre venlig i forhold til klima og miljø«, siger Søren Riis Vester.

Han venter lige nu på afgørelsen i en sag om manglende læskure. Går den ham imod, stopper han produktionen.

»Så kan jorden blive lejet ud, og der kan komme kunstgødning og sprøjtemidler på igen og dyrkes majs i det. De tusindvis af stære, der var her i december, og tranerne, der kommer her, de må finde andre steder at fouragere«, siger Søren Riis Vester.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle