Investeringer skal bringe Tulip på ret køl

Markante investeringer skal stoppe styrtblødningen i britiske Tulip Ltd. Men heller ikke i år kommer der sorte tal i det britiske.

250-300 mio. kr. årligt.

Det markante beløb er en del af planen for at bringe det hårdt plagede selskab Tulip Ltd. på ret køl efter flere år, hvor selskabet har været alvorligt ude i de økonomiske tove.

Hvor den britiske forretning tidligere skæppede solidt i kassen hos Danish Crown, har Tulip Ltd. i de seneste år givet dundrende underskud og medført dybe panderynker på direktionsgangene i Randers samt hos svineproducenterne.

Et af grebene til at få indtjeningen på ret køl er markante investeringer i produktionen, fortalte topchef Jais Valeur ved offentliggørelsen af sidste års regnskab for selskabet.

Det skete samtidig med, at man - ifølge det netop offentliggjorte regnskab for Tulip Ltd. i det britiske selskabsregister - nedskrev værdierne på fabrikker og ejendomme med hele 288 mio. kr.

Senest offentliggjort af investeringerne er et nyt bacon-anlæg i Redruth på 10 mio. pund - over 80 mio. danske kr.

»Vi investerer 30-35 mio. pund (250-300 mio. kr., red.) årligt i Tulip UK, og det forventes at fortsætte for at fastholde Tulips position inden for de væsentlige kategorier i UK«, skriver finansdirektør Preben Sunke i et mailsvar på spørgsmålet om, hvor store summer der pumpes i genopretningen.

»Generelt er de engelske anlæg velinvesterede, men formålet med de seneste to annoncerede fabrikslukninger i UK er at specialisere produktionsanlæggene yderligere med henblik på at møde konkurrencen i markedet«.

Heller ikke sorte tal i år

Regnskabet for det britiske selskab viser en omsætning, der i 17/18 flugtede med året før.

Godt 1 mia. britiske pund, eller 8,2 mia. kr. i omsætning, førte til et driftstab på 260 mio. kr. Faktisk en forværring fra året før, hvilket skyldtes stigende administrative omkostninger og distribution.

Ved halvårsregnskabet i maj var meldingerne fra Jais Valeur ikke videre opløftende.

»Det er fortsat et langt, sejt træk at få den engelske forretning tilbage på sporet, men den plan, vi fik lagt hen over sommeren og efteråret 2018, har den ønskede effekt. Nu handler det om at holde fast og vinde ny forretning«, udtalte Jais Valeur i den forbindelse.

Han fortalte desuden, at datterselskabet heller ikke i år forventes at få sorte tal på driften.

Altså bliver den samlede pris på Tulips problemer forøget ud over de 788 mio. kr., der i de sidste to år er bogført.

Da Tulips udfordringer kom frem, lød årsagen, at man ikke havde fået effektiviseret produktionen i tide.

Siden har ledelsen også fortalt om mistede ordrer på bl.a. kogte skinker, der medførte dårligere udnyttelse af slagtekroppen. Ligesom at en række af Tulips mange fabrikker og nøglemedarbejdere ikke anvendte it-programmerne til at planlægge og overvåge produktionen på de 17 sites, som ellers instrueret. Senest har man også meldt om, at der skulle rettes op på usikker levering til kunderne.

Sidst, men ikke mindst har faktoren Brexit med faldende valutakurser, faldende forbrugertillid og deraf stigning i discount-supermarkederne lige tilføjet en ekstra bitter ingrediens til den i forvejen temmelig giftige cocktail.

Faktaboks

Tulip Ltd. - Danish Crowns problembarn:

  • Tulip i England er Danish Crowns største enkelt-datterselskab med en omsætning på over 1 mia. pund, ca. 8,3 mia. danske kroner.
  • Siden 14/15 har selskabet været i økonomiske problemer med en række meget store underskud.
  • Alene seneste regnskab, der sluttede i september, viste et underskud på 260 mio. kr. på driften. Dertil kommer en ekstraordinær nedskrivning på grunde og bygninger på 288 mio. oveni.
  • Året før gav driften et underskud på 230 mio. kr.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle