Investor hjalp 28-årig i gang – nu laver han 31.000 slagtesvin i lejede stalde

Thomas Ravn Nielsen kom i 2017 med hjælp fra en investor i gang med på hobbyplan at lave 6.500 slagtesvin i lejede stalde. I dag er de partnere og driften udvidet til fire stalde og 31.000 grise.

Kun to dage efter Thomas Ravn Nielsen afleverede sin afsluttende eksamen til agrarøkonom i sommeren 2017, kom bilen fra Danish Crown og hentede det første læs slagtesvin fra hans egen produktion ved Nysted på Lolland.

Det var med hjælp fra sin tidligere arbejdsgiver og nu investor, at Thomas Ravn Nielsen allerede under studiet for relativt få penge kunne komme i gang med sin egen produktion af ca. 6.500 slagtesvin i lejede stalde.

"Jeg begyndte allerede under studiet at overveje, hvad min fremtid skulle bestå i. Selv om jeg ingen fædrene gård havde at overtage, havde det altid tiltalt mig at blive herre i eget hus", siger 28-årige Thomas Ravn Nielsen, der i dag driver en slagtesvineproduktion næsten fem gange så stor, som hobbylandbruget startede med.

Investor med god idé

Der er jo som bekendt mange veje, som fører til Rom, og det blev ikke det traditionelle selveje, der lå i kortene for Thomas Ravn Niel- sen.

Den unge landmand var nok den eneste fra sin handelsskoleklasse i Nykøbing, der ikke tog til København for at studere. I stedet blev han elev på en nabogård med 450 hektar og 15.500 slagtesvin, som den nuværende formand for Danske Sukkerroedyrkere, Troels Frandsen, ejer.

"Jeg startede som elev hos Troels med at vaske stald og hakke roer lige så snart, jeg fik frikort", husker Thomas Ravn Nielsen.

Og Troels Frandsen må have set noget i den unge Thomas, der blev ved med at vende tilbage til arbejdet på gården – også under studierne i Dalum. For da en naboejendom havde en tom stald lige til at putte grise i, foreslog han Thomas Ravn Nielsen at springe til.

"Mit udgangspunkt var ikke til at kunne købe noget, og hernede ville jeg ikke have råd til en forpagtning, så vi lavede et selskab, hvor Troels hjalp mig økonomisk i gang og ejede 10 procent", forklarer Thomas Ravn Nielsen.

Satsede på grise

Thomas er ellers plantemand og syntes ikke, hans stærke side var grise. Men det afskrækkede ham ikke - det afgørende var at få en produktion i eget navn. Derfor var modellen med lejede stalde oplagt, for at den unge landmand kunne etablere sig på den rige og noget dyre lollandske muld.

"Selvfølgelig var der nogle synergier for Troels i forhold til hans egne ejendomme. Men dels kom vi bare godt ud af det sammen, dels var det jo nok en måde at holde på mig. Ellers var jeg måske havnet et helt andet sted", vurderer Thomas Ravn Nielsen.

Fra ansat til partner

Og holde på ham ville Troels Frandsen formentlig gerne. Efter næsten to år, hvor Thomas Ravn Nielsen passede sit eget lille svinebrug og samtidig arbejdede i Troels Frandsens marker for at tjene en løn, kom investoren med et nyt forslag. Thomas viste så gode resultater i staldene, at han syntes, de skulle blive partnere og slå deres produktioner sam- men.

"I 2019 bliver vi kontaktet og spurgt, om vi kunne være interesserede i at leje en fjerde stald. Der var ikke meget at rafle om, for vi så en mulighed for vækst, så vi sagde ja og besluttede at pulje alle grisene i vores fælles selskab", forklarer Thomas Ravn Nielsen, der fik en kassekredit i banken og i dag ejer omkring 25 procent af Vantoregård Svineproduktion Aps.

"Det er jo lidt underligt, men der er nok noget om det, når man snakker om, at man først er rigtig landmand, når ens navn står på skødet. Men alles veje er forskellige, og jeg føler mig som lige så meget partner, selv om jeg kun ejer en andel. Jeg kan stå inde for, at det er min egen fortjeneste, og at jeg ikke har fået det foræret", siger han.

Arbejdsdeling

I dag er Vantoregård Svineproduktion vokset til en årlig produktion af lige over 31.000 slagtesvin i fire lejede stalde. Grisene købes ind som 30 kgs grise, og på to af ejendommene har de hangrise-kontrakter, mens der på de to andre opfedes alm. UK-grise. Alle slagtesvinene sælges til Danish Crown.

Derudover har Troels Frandsen 450 hektar planteavl med sukkerroer, frø, hvede og maltbyg. Den daglige drift af hele foretagendet står Thomas Ravn Nielsen for sammen med Troels, én fast medarbejder, en elev og lidt løs hjælp til både mark og svin.

"Troels’ bestyrelsesarbejde fylder mere og mere, så jeg er også mere i marken end i starten. Selv om grisene klart fylder mest i vores omsætning, kan jeg rigtig godt lide at være i marken og vil ikke undvære det", siger Thomas Ravn Nielsen, der er sådan en, der altid har et tykt lag jord under neglene.

Lejede stalde = frihed

Thomas Ravn Nielsen bor på den største af de fire ejendomme Sølyst fra 1914. Her drømmer han om sammen med kæresten Mia at fylde pladserne omkring spisebordet med børn.

De lejede stalde er for ham lig med frihed og muligheden for at skalere projektet, som det passer dem.

"Det er ikke sikkert, at vi havde fået et bedre økonomisk resultat ved at bygge nye stalde i stedet for at renovere på de lejede. Så ville vi bare betale rente i banken i stedet for leje. Jeg synes, der ligger en frihed i det", siger han.

Thomas Ravn Nielsen er den anden kandidat til at blive Årets Unge Landmand, som præsenteres i LandbrugsAvisen.

Faktaboks

Kandidat 02 Thomas Ravn Nielsen:

  • Alder: 28 
  • Medejer af svineproduktion på Lolland
  • Valgt som kandidat, fordi Thomas er et eksempel på fremtidens ejerform og et levende bevis på, at man godt kan blive selvstændig landmand uden at skulle have den store pengepung frem eller overtage en familiegård

Blå bog:

  • Studentereksamen fra Nykøbing Handelsskole
  • 2012-2013: Elev på Vantoregaard Svineproduktion 
  • 2013-2014: Dalum Landbrugsskole samt 11-måneder på gård i Montana, USA
  • 2014: Elev på Krenkerup Gods
  • 2017: Agrarøkonom
  • 2017: Opretter fælles Aps og starter med 6.500 grise
  • 2019: Fusionerer produktionerne og udvider til fire stalde

Vantoregaard:

  • Vantoregaard Svineproduktion ApS er ejet af partnerne Troels Skotte Frandsen og Thomas Ravn Nielsen.
  • Thomas er daglig leder og står for produktionen af 31.0000 slagtesvin i fire lejede stalde i få kilometers afstand.
  • Troels ejer to af ejendommene og de tilhørende 450 ha blandet planteavl.
  • 3 ansatte plus løs hjælp.

3 Gode råd:

  1. Selvstændig: Tro på dig selv, og opgiv ikke tanken om at få dit eget. Om man ejer 20 eller 90 procent er mindre vigtigt. Der sker noget, når man får ansvar for sit eget.
  2. Undgå gæld: Det er en god idé at have en lille opsparing og undgå dum gæld.
  3. Partner: Det kan være en idé at finde en partner, men man skal virkelig forventningsafstemme, lave klare aftaler og skrive alt ned. Også hvordan man evt. skal skilles igen.

5 år fra nu: 

  • Foder: I dag blander vi selv foder på to af ejendommene og køber resten. Om fem år vil jeg gerne have investeret i egen foderproduktion til alle fire ejendomme. 
  • Smågrise: Jeg vil ikke udelukke, at vi skal lave flere slagtesvin, evt. i samarbejde med en anden svineproducent enten med søer eller slagtesvin.
  • Antibiotikafri: Jeg synes, det kunne være spændende at prøve med en anden form for special produktion som f.eks. antibiotikafri.

 

Emneord

Top2 , video

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle