Irsk Arla-rival investerer stort i valle og ost i USA

Irske Glanbia og den amerikanske gigant Dairy Farmers of America har investeret stort i nyt mejeri i USA.

Irske Glanbia har med en gigantinvestering på næsten 3 mia. danske kroner satset tungt på det amerikanske marked for ost og valle.

Det sker med byggeriet af et spritnyt mejeri i St. Johns i den amerikanske delstat Michigan, hvor der onsdag i denne uge blev taget hul på produktionen på et gigantisk nybyggeri. Det skriver Glanbia i en pressemeddelelse om færdiggørelsen af byggeriet.

Dagligt skal der invejes 3,6 mio. kg mælk; i alt 1,3 mia. kg mælk årligt, når mejeriet om 8 måneder er kørt fuldt ind.

Produktionen af blok-oste og valle sker i samarbejde med Dairy Farmers of America samt Select Milk Producers.

Da Arla for nogle år tilbage byggede sit nyeste stormejeri, Aylesbury uden for London, var det med en årlig kapacitet på omkring 1 mia. liter, målrettet på friskmælks-produktion. Det var dengang fire gange så stort som mejeriet i Slagelse.

Den irsk-amerikanske investering er altså bemærkelsesværdig i størrelsen.

De tre partnere, Glanbia, Dairy Farmers of America and Select Milk Producers var i forvejn i joint venture i New Mexico, hvor de ejer og driver Southwest Cheese, der er den største oste- og valle-produktionsfacilitet i verden. 

I Southwest Cheese, der har eksisteret siden 2005, har man netop afsluttet en udvidelse til over 800 mio. kr.

Arla har de senere år forsøgt målrettet at komme med på investeringer i amerikansk valleproduktion, men en ellers indgået aftale om investering i samarbejde med Foremost Farms er blevet sat på pause på ubestemt tid.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle