Irsk mælkeproducent: Vi bygger, så vi er klar til april

Irske Ben Tyrell er i fuld gang med at opføre endnu en kostald, så han kan øge produktionen i 2015.

Med seks måneder tilbage i en reguleret driftsform med mælkekvote er irske Ben Tyrell allerede godt i gang med at gøre sin produktion klar til 1. april 2015, når kvoten udløber.

»Vi er i gang med at bygge endnu en kostald nu, og jeg har da tegningerne klar til den næste, hvis det skulle blive aktuelt,« fortæller Ben Tyrell.

I øjeblikket har han cirka 200 køer, og med udvidelsen ventes han at øge antallet til 300 køer.

»Vi øger produktionen ved eget opdræt af kvier, så vi når nok først 300 køer i starten af 2016. Men mælkeprisen vil formentlig også svinge næste år, så at udvide langsomt kan vise sig at være en god beslutning,« vurderer han.

Køerne er på græs en stor del af året, og derfor er staldbyggeriet forholdsvis enkelt med en række sengebåse i et meget billigt byggeri.

Bygger likviditet op til afgiften

Ben Tyrell har som hovedparten af de irske mælkeproducenter også udsigt til at skulle betale strafafgift for overproduktion i det sidste år med kvote.

»I øjeblikket er overskridelsen på 180.000 liter, og jeg vil bruge de kommende måneder til at opbygge likviditet til at betale strafafgiften. Samtidig vil jeg golde celletalskøerne og køer med lavt huld nogle uger tidligere end normalt,« siger Ben Tyrell, som har en mælkekvote på 1.200.000 liter.

De 110 køer, som kælvede i foråret, forventes goldet i midten af november måned.

»Vores produktion er atypisk, fordi vi både har forårskælvere og efterårskælvere. Men vi får en god pris for mælken i vinterperioden, og det gør produktionen rentabel. Derfor er det også muligt for mig at opbygge likviditet nu til at betale strafafgiften til foråret,« forklarer Ben Tyrell.

Mælkeprisen vil svinge

I øjeblikket får Ben Tyrell 48 cent pr. liter jerseymælk, og han forventer et fald til 43-44 cent pr. liter i 2015. Standardmælk fra brogede køer forventes afregnet til 30-32 cent pr. liter.

Men en faldende mælkepris skræmmer ikke.

»Der er en voldsom interesse for at udvide i Irland i øjeblikket. Prisen på kvier er steget betragteligt, og i øjeblikket koster drægtige jerseykvier 1.800 euro pr. stk. Det vil jeg dog ikke give, og derfor udvider vi ved eget tillæg,« slår Ben Tyrell fast.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle