Isolering af randfundament fjerner kuldebro

Gråkjær bygger i vid udstrækning stalde af præfabrikerede moduler og elementer og flytter dermed produktionen fra byggeplads til fabrik.

Samtidig giver det mulighed for at bygge nye teknologier ind i de præfabrikerede elementer.

På den måde har virksomheden nu løst de problemer med kuldebroer der normalt opstår, når man anbringer en væg af for eksempel Leca oven på fundamentet. Løsningen er et præfabrikeret randfundament, hvor de øverste 30 cm er isoleret i midten ligesom en hulmur.

"Det vil sige, at der er isoleret helt ned til jordoverfladen, og det giver en bedre isolering for eksempel i stalde, hvor to-klimahulen ligger ude ved ydervæggen," forklarer markedschef Martin Rindom, Gråkjær.

"I 70 til 80 procent af de stalde, vi bygger, er bunden lavet af kanalelementer, og vi bruger nu det isolerede randfundament i alle svinestalde", siger han.

En anden mulighed med ny teknologi i præfabrikerede elementer er et gulv til farestier, hvor varmen flyttes fra soen til smågrisene.

"Soen med en stor mælkeydelse har også en stor varmeproduktion, og med slanger i det faste gulv under soen er det muligt at flytte varmen og dermed køle soen," siger Martin Rindom.

Foreløbig afprøves det specielle gulv i 132 farestier i et forsøg sammen med Dansk Svineproduktion, som vil undersøge effekten på produktionsresultaterne.

Gulvet med køling var nyhedsanmeldt på Eurotier i Tyskland i efteråret.

"Det er noget, vi venter os meget af, og det kunne måske blive en alternativ varmekilde," siger Martin Rindom.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle