IT-knas stopper ansøgninger om minivådområder

Den nye ansøgningsrunde for minivådområder åbnede 1. marts. Men det har endnu ikke været muligt at sende én eneste ansøgning ind.

IT-problemer i Landbrugsstyrelsen betyder, at det endnu ikke har været muligt for landmændene at sende én eneste ansøgning om minivådområder ind.

Den nye ansøgninsgrunde åbnede ellers 1. marts med ordene: »Fra 1. marts kan du være med til at løfte den vigtige opgave med at etablere minivådområder«.

Men selvom landmændene er topmotiverede og står i kø for at komme i betragtning til et minivådområde, er ansøgningerne strandet hos de 23 oplandskonsulenter i hele landet, der skal bistå landmændene. Hver gang de forsøger at sende en ansøgning ind, melder systemet i Tast selv-service om fejl.

Helt gråhårede

"Vi sidder 23 oplandskonsulenter i hele landet, der er helt gråhårede over ikke at kunne få sendt de sager ind", siger oplandskonsulent Mikael Kirkhoff Samsøe, Gefion.

"Det ødelægger vores planlægning fuldstændigt, og det er dybt frustrerende for landmænd og konsulenter!".

Fejlene i IT-systemet betyder også, at systemet ikke kan lave skemakontrol og ikke regne rigtigt på arealkompensation og de minimis-støtte. Derfor kommer systemets regneark i nogle tilfælde ud med tal, der overdriver de beløb, som landmændene kan gøre sig forhåbning om at få i tilskud og kompensation.

Det kan giv konsulenterne forklaringsproblemer overfor landmændene senere.

"Så skal jeg ud og forklare, hvorfor der stod måske 100.000 kroner mere på det, som styrelsen meldte ud i første omgang".

Må regne i hånden

I LandboNord har oplandskonsulent Camilla Lerbjerg Thomsen 14 ansøgninger liggende, som bare venter på at blive sendt ind.

Hun oplever bekymrede landmænd, der er bange for, at de forpasser muligheden for et minivådområde.

Systemets regnefejl betyder desuden, at hun og hendes kolleger er begyndt at beregne arealkompensation i hånden.

"Det virker uprofessionelt, at man er nødt til at sige til landmændene, at de ikke kan regne med det, de får fra Landbrugsstyrelsen".

Camille Lerbjerg tror, at Landbrugsstyrelsen p.t. prioriterer arbejdet med ansøgninger om grundbetaling.

"Vores ansøgninger om minivådområder er tilsyneladende ikke lige så vigtige".

Faktaboks

Landbrugsstyrelsen svarer:

  • Det er korrekt, at der beklageligvis har været en fejl i Tast Selv, der har betydet, at man ikke kunne indsende ansøgninger til minivådområder. Man har dog kunnet oprette sin ansøgning og arbejde på den i systemet samt gemme den som en kladde. Landbrugsstyrelsen blev først opmærksom på problemstillingen midt i marts, da den første ansøger ville sende ind, og dette ikke kunne gennemføres. Dagen efter gik Landbrugsstyrelsens IT-afdeling straks i gang med at rette fejlen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle