Udsæt ansøgningsfristen med en uge, lyder opfordringen fra L&F til Landbrugsstyrelsen efter endnu en ansøgningsrunde med forsinkende fejl i styrelsens IT-systemer. Styrelse vil se tiden an til næste uge.
Så er den gal igen: Landbrugsstyrelsens IT-systemer er ramt af fejl og ringe brugervenlighed i en grad, der forsinker konsulenters og landmænds arbejde med at indsende årets EU-ansøgninger.
Derfor har L&F i dag opfordret Landbrugsstyrelsen til at udsætte ansøgningsfristen for EU-ansøgninger med en uge.
- Konsulenterne kan simpelthen ikke nå i mål med de mange graverende fejl i Tast selv, de har oplevet, som har forsinket deres arbejde helt urimeligt, siger EU- og klimadirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring.
3.000 bagud
Fejlene i tast selv har allerede forsinket ansøgningerne så meget, at man i følge L&F er 3.000 ansøgninger bagud sammenlignet med sidste år.
L&F vurderer på den baggrund, at selv hvis nogle af systemernes største fejl bliver løst i denne uge, vil der være et stort behov for en udskydelse af fristen.
Uskønt forløb
- Vi har desværre oplevet et uskønt forløb indtil videre. Systemet åbnede, som det skulle 1. februar, men vi oplevede hurtigt flere store fejl, bl.a. kunne økologerne i de første tre uger ikke indgive ansøgninger, siger Niels Peter Nørring.
- De er derfor sat i en helt urimelig knibe.
Konsulenterne har imidlertid også oplevet en lang række andre fejl: Manglende kvitteringsbreve, manglende brugervenlighed, problemer udløst af browservalg, og ikke mindst såkaldte 'dataoverførselsfejl' i systemet.
Det sidste betyder bl.a., at der ikke kan indsendes større ansøgninger med 60-70 marker.
- Dette er yderst kritisk og kan i sidste ende give meget store udfordringer med at få de store og komplekse ansøgninger ind, konstaterer Landbrug & Fødevarer.
Efterlyser hurtigt svar
Ansøgningsfristen er i år 22. april - men L&F opfordrer til, at den udsættes til 29. april.
L&F opfordrer samtidig Landbrugsstyrelsen til at vende tilbage med et hurtigt svar, så konsulenterne ved besked i god tid inden påske.
L&F udelukker ikke, at der kan blive brug for yderligere udsættelse af fristen.
Niels Peter Nørring understreger i brevet til Landbrugsstyrelsen, at det skal sikres, at fristudskydelsen ikke må forsinke udbetalinger af landbrugsstøtte.
Svar fra styrelse
Landbrugsstyrelsen oplyser i et svar til LandbrugsAvisen torsdag, at man vil se tiden an til næste uge, inden man træffer beslutning om en eventuel udsættelse af ansøgningsfristen.
- Vi har løbende dialog med erhvervet under vores ansøgningsrunder. Derfor kommer deres anmodning ikke bag på os. Lige nu ser vi dog situationen an. Vi melder endeligt ud i næste uge,” siger vicedirektør Louise Piester en mail til LandbrugsAvisen.
Opdateret torsdag 31. marts med svar fra Landbrugsstyrelsen