IT-system blokerer penge til landmænd - nu skal minister forklare sig

Blå blok vil have fødevareministeren til at forklare sig i sag, hvor landmænd ikke kan få penge for minivådområder.

På grund af et IT-system, der ikke er blevet klar til tiden, må landmænd vente månedsvis på de tilkendte støttekroner til færdigbyggede minivådområder.

Det er stærkt kritisabelt, mener Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen, der nu sammen med restne af blå blok kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Det var LandbrugsAvisen, som 19. september kunne fortælle, at seks landmænd i Kolding-området går og venter på penge fra minivådområder, der er bygget, og som de fik tilladelse til at bygge i 2019.

"Det er helt grotesk, når regeringen så samtidig melder ud, at landmændene gør for lidt, og at regeringen så straks efter rejser nye store krav over for landmændene, om flere efterafgrøder", lyder det fra Erling Bonnesen.

Bag indkaldelsen står Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

tager seks måneder, når system er klar

Da LandbrugsAvisen gravede i sagen, kom det frem, at Landbrugsstyrelsen venter på et modul til deres IT-system.

Styrelsen svarede i samme ombæring, at man håber at have behandlet 90 pct. sagerne indenfor seks måneder fra 1. november, hvor systemet er klar.

Det fik Landbrug & Fødevarer-formand Martin Merrild op i det røde felt:

"Det er helt uforståeligt for mig, at de her problemer kan fortsætte, og vi skal blive ved med at være til grin", sagde han til landbrugsavisen.dk.

Færre har søgt i år

Torsdag er det kommet frem, at 228 landmænd har fået tilsagn om at bygge et minivådområde i 2020.

Det er en nedgang i antallet fra sidste år, men til gengæld er der stort for set hele puljen.

Adspurgt, om han er bange for, at de mange problemer påvirker lysten til at bygge minivådområder siger fødevareministeren Mogens Jensen (S) til landbrugsavisen.dk:

"Jeg glæder mig over, at der – på trods af børnesygdomme – stadig er mange landmænd, som er klar til at anlægge et minivådområde. Vi har modtaget ansøgninger for stort set hele puljen, så der er bestemt grund til at glæde sig over ansøgningstallet i år, selvom det er lavere end sidste år. Vi har allerede gjort kontrollen mere smidig, så jeg håber, at det kan få flere landmænd til roligt at søge om at etablere minivådområder til næste år".

Opdateret kl 13:35 med kommentar fra Mogens Jensen (S).

Faktaboks

Her er alle IT-problemerne med minivådområder:

  • Februar 2018: Efter Landbrugspakkens vedtagelse i 2016 kan man første gang søge om at etablere minivådområder. 
  • Februar 2019: Minister Jakob Ellemann-Jensen (V) skælder i Berlingske ud på landbruget for at have leveret for lidt på kvælstofreduktionen, selv om Landbrugspakkens mål er sat til 2021.
  • April 2019: I en måned har det ikke været muligt at indsende ansøgninger om minivådområder pga. IT-problemer i Landbrugsstyrelsen. Efter skældud fra minister Jakob Ellemann-Jensen kommer systemerne op at køre.
  • Maj 2019: Landbrugsstyrelsens sagsbehandling af minivådområder står stille et halvt år pga. nye problemer med IT.
  • September 2019: De allerførste minivådområder fra 2018 er nu blevet bygget, men dumper alle i Landbrugsstyrelsens rigide kontrolsystem. Kontrollen bliver ændret 5. december samme år, og de dumpede anlæg får en ny chance.
  • Februar 2020: En rapport fra Miljøministeriet slår fast, at landbruget kun når 62 pct. i mål med de frivillige indsatser.
  • August 2020: For anden gang forlænger Landbrugsstyrelsen ansøgningsrunden for minivådområder 2020. Første gang, fordi der var fejl i et kort leveret af Aarhus Universitet. Anden gang, fordi styrelsens IT-system giver problemer.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle