Italiensk udbrud af svinepest breder sig

I sidste uge kom Italien på listen over lande ramt af afrikansk svinepest. L&F-direktør mener, det pludselige udbrud viser, at alle lande med vildsvin kan blive ramt.

En jæger fandt i sidste uge i den naturskønne og bjergrige region Piemonte i det nordvestlige Italien et friskt vildsvinekadaver, der har givet de italienske myndigheder overarbejde og givet de italienske svineproducenter en slem forskrækkelse.

Vildsvinet var uskadt og blev ved en efterfølgende undersøgelse konstateret smittet med den frygtede svinesygdom afrikansk svinepest (ASF).

Udbruddet af smitten skyldes ifølge L&F-områdedirektør Jens Munk Ebbesen med stor sandsynlighed menneskelig aktivitet i form af f.eks. ASF-inficerede madrester, der er smidt i naturen og efterfølgende ædt af vildsvin.

Tre vildsvin smittet

Efter det første fund er der siden sket yderligere udvikling.

"I sidste uge blev det første vildsvin fundet med smitten. Vildsvinet blev opdaget af en jæger, og det blev undersøgt, da det ikke havde skader. Det var hverken anskudt eller påkørt. Mandag i denne uge er der fundet yderligere to vildsvin med smitten, og det mest sandsynlige er, at der kommer flere fund i den kommende tid", forklarer Jens Munk Ebbesen og glæder sig i samme åndedrag over, at Danmark har opstillet et vildsvinehegn og i løbet af de seneste par år har bortskudt cirka 150 vildsvin på dansk grund, så der ikke længere er vildsvin i Danmark.

De nyeste fund i denne uge er opdaget mellem 10 og 20 km fra det første fund, og det viser for Jens Munk Ebbesen, at italienerne står med en stor opgave foran sig.

"De italienske myndigheder har udpeget 78 kommuner som en zone, hvor al jagt er blevet forbudt. Det gør de for at undgå at drive vildsvinene rundt og sprede smitte og samtidig begrænse aktiviteten i området. Nu handler det om at inddæmme smitten, men det er et relativt stort område, som italienerne får svært ved at hegne ind, da der bl.a. er meget uvejsomt terræn i regionen", vurderer Jens Munk Ebbesen.

Haft smitten i 40 år

Hvilke konsekvenser udbruddet får for samhandlen mellem Italien og Danmark og Italiens muligheder for at eksportere sine berømte skinker ud af EU, har Jens Munk Ebbesen på nuværende tidspunkt ikke noget konkret bud på.

"Hvordan smitteudbruddet kommer til at påvirke vores smågriseimport til Italien, og de skinker, vi sender fra Danmark til Italien, ved jeg ikke. Det kan være, det ikke får en betydning, for italienerne har i forvejen afrikansk svinepest på Sardinien og har haft det i 40 år. De nye smittetilfælde er en anden type end på Sardinien og er den samme som i lande som Tyskland, Polen og Ungarn", siger han.

I forhold til Danish Transportstandard var Italien i forvejen i rød kategori. Udbruddet af afrikansk svinepest på fastlandet har gjort, at en del af det nordvestlige Italien er farvet sort. Det har betydning for karantænetiderne for de lastbiler, der kører med grise i området, og som skal krydse den danske grænse.

Smitte spreder sig i andre lande

Den nyfundne smitte i Italien er formentlig kommet fra områder i Tyskland, Polen eller Ungarn, hvoraf sidstnævnte er det tætteste smitteområde cirka 560 km fra Piemonte. Men det er ikke kun italienerne, der for tiden har smitten tæt inde på livet.

Et par gange i de seneste par måneder er der sket spredning over stor afstand fra det østlige Tyskland og længere ind i Tyskland. Både i nord og syd er der sket smittespredning, og i det nordøstlige Tyskland er der endda sket spredning til en tamsvinebesætning som følge af, at ejeren, der er jæger, formentlig har smittet sin egen besætning.

Det sydlige Tyskland og Polen er områder, som tjekkerne holder et ekstra øje med for tiden, i takt med at smitten med afrikansk svinepest hele tiden kommer tættere på landets grænse.

"Tjekkerne, der har haft smitten via vildsvin tidligere, men er lykkedes med at få den hegnet ind og fjernet, er hunderædde for, at smitten kommer over grænsen igen. Tjekkiet har haft planer om at opstille hegn for at forhindre smitte med vildsvin igen. Jeg har ikke set billeder af, at de har sat hegnet", forklarer Jens Munk Ebbesen.

Faktaboks

Er det nu en god idé at tage på jagtrejse?

  • Med en dansk vildsvinebestand, der er udryddet, har L&Fs fokus i stigende grad rettet sig mod jagtrejser til udlandet. Jagtrejser rummer risiko for, at jægerne medbringer smitte med hjem til Danmark og i sidste ende tager smitten med ind i en dansk stald.
  • »Smitten i Piemonte er et godt eksempel på, at jægere skal tænke sig om. Jægere kan i god tro være på jagt i et område, der kan være smittet med ASF, uden at det er blevet opdaget. Vask og desinfiktion af udstyr er afgørende, men er det en god idé at rejse på jagt?« spørger Jens Munk Ebbesen, L&F. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle