Iværksættere sætter gang i produktion af vild persille-sort

Iværksætter par høster ny variant af persille, kendt fra Christiansø, til havefrø. Rejsen startede med en håndfuld frø og i år høster de med en moderne mejetærsker.

Der er kruspersille og bredbladet persille. Og så er der Christiansøpersille, der er en anden dansk persillevariant, der er knap så kendt. 

Det er en lokal variant, der er opstået på Christiansø og iværksætterparret Kia Christensen og Klaus H. Petersen har sat sig for at brede kendskabet til varianten ud i Norden. 

For to år siden fik Kia Christensen & Klaus H. Petersen har tilsået en hektar med persillefrø fra Christiansø på en mark lidt udenfor Svaneke. Det har været en rejse på mere end 10 år, som startede med en lille håndfuld frø fra Christiansø.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Marken, som parret har forpagtet,  er nu blevet klar til høst og de første certificerede økologiske fra af Christiansøpersillen skal for første gang i historien høstes med en moderne mejetærsker med opstart mandag d. 27. september. 

”Det er utroligt spændende at arbejde med vilde planter til kommerciel brug. De rummer nogle skjulte egenskaber, som ofte går tabt eller bliver overset i mere almindeligt fremavlsarbejde, hvor man designer planterne med et mere specifikt formål” siger Kia Christensen, medindehaver af virksomheden Nordic Relict Company, der vil specialisere sig i frøproduktion af vilde planter.

Produktionen er i dens spæde start, men drømmene er store. 

"Pt. har vi afsat 10 procent af vores produktion", fortæller Klaus H. Petersen til LandbrugsAvisen, der mener, at den meget spirevillige persillevariant vil sælges til persillespirer til brug i salater og lign. 

Drømmen for den lille frøvirksomhed er, at Christiansøpersillen skal pakkes i småposer og sælges i havecentre og frøstativer både i Danmark og andre lande. Produktchef Anette Johansson hos havefrøproducenten Weibulls, ser et stort potentiale i persillen, der har fået navnet  ”Ertholm”, også udenfor de danske grænser. 

"Persille `Ertholm` taler ind i en trend, hvor forbrugerne efterlyser frø med en autentisk historie, der samtidig har både gode smagsegenskaber og dyrkningsmæssige kvaliteter”, siger Anette Johansson.

Efter høst skal frøene tørres, renses og sorteres og det skal sikres at frøene lever op til kvalitetskrav for havefrø til private.Faktaboks


 

Faktaboks

Christiansøpersillen er blevet optaget på den danske sortsliste, som en unik persille sort og har fået et sortsnavn ”Ertholm”. Den er desuden optaget i fødevarekonceptet OREGINAL, som en værdifuld og bevaringsværdig kulturplante.

Christiansøpersillen har udover de gode smagsegenskaber også gode fremspiringsevner og er meget hårdfør, der også gør den meget velegnet til hjemmedyrkning eller forvildning i den vilde have.Det er mere end 30 år siden der sidst kom en dansk Persillesort på markedet.

Læs mere om Christiansøpersille på www.christiansoepersille.dk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle