Jægerne får ingen dispensation i våben-sag

Landets jægere må væbne sig med tålmodighed - sagspukkel med ubehandlede våbentilladelser skal arbejdes af.

Der var indtil flere gode ting i spil på den store bukke-dag mandag, hvor jagten på råbukke gik ind. På jagten hos Marie-Louise Achton-Lyng, der er formand for Våbenudvalget i Danmarks Jægerforbund, nedlagde man tre fine bukke. Og inden da havde landets nyslåede justitsminister Mattias Tesfaye slået et sving forbi for at tale med Jægerforbundet om et tilbagevendende problem med it-bøvl med våbenregistreringer i Rigspolitiet. Men så hører de gode nyheder også op, for ministeren havde ikke jægernes inderligt ønskede dispensation med i ministerbilen.

- Vi er skuffede. I Jægerforbundet mener vi, at Justitsministeriet bør lave en dispensation, så jægere ikke bliver holdt som gidsler, siger Marie-Louise Achton-Lyng. Hun henviser til, hvordan en tilsvarende situation blev håndteret under coronakrisen.

- Dengang var det ikke it-problemer, men mangel på de fysiske våbenpas, som truede jagten. Det håndterede man med en dispensation, så alting ikke gik i stå. 

Et forudsigeligt kaos 

IT-sagen, som Marie-Louise Achton-Lyng kalder en regulær skandale, handler i korthed om, at Rigspolitiet i januar 2022 tager et ufærdigt system til våbenregistrering i brug. Siden har våbenejerne hverken kunnet få nye våbentilladelser, våbenpas eller få fornyet allerede eksisterende.

- Vi ved, at EU ville have udstedt dagbøder på 5.000 euro (37.500 danske kroner, red.) for hver dag, systemet blev forsinket. Men at man vælger at smide borgerne under bussen i stedet for at betale bøderne, få systemet fixet og udstede dispensationer indtil det virker, er ubegribeligt, mener Marie-Louise Achton-Lyng:

- Når man kan udstede midlertidige kørekort, så kan man også udstede midlertidige våbentilladelser. Det er jo folk, der allerede er godkendt til at bære våben, men som bare skal have tilladelsen fornyet.

Søger aktindsigt

For at få klarhed over, hvilke overvejelser hos Rigspolitiet, der er gået forud for ibrugtagningen af it-systemet, har Danmarks Jægerforbund søgt aktindsigt i korrespondancen mellem Rigspolitiet og it-udbyderen Netcompany og mellem Rigspolitiet og Justitsministeriet.

Derudover er jægerne også lykkes med at pudse Ombudsmanden på miseren med det nedsmeltede våbenregister. Sagen har principiel betydning, mener formanden for jægerforbundets Våbenudvalg.

Trods den indædte kamp mod de forsinkede tilladelser er der ikke noget der tyder på, at jægernes problemer bliver løst her og nu. Justitsminister Mattias Tesfaye har lovet jægerne at sætte turbo på sagsbehandlingen, men altså uden at en dispensation i baglommen.

- Det er da positivt, at justitsministeren efter tre dage på posten møder op for at snakke med os. Men selv om han lover, at systemet kommer til at virke hen over sommeren, så vil der være en pukkel af ubehandlede sager helt frem til første kvartal af 2023. 

- Du kan godt have ret i, at det så ikke hjælper noget, at vi har fået ombudsmanden ind i sagen. Men så får vi i det mindste klarhed over, hvad der er sket, siger Marie-Louise Achton-Lyng.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle